Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

En vit plastpåse fick bli tomteskägg

Från 2015
Uppdaterad 21.12.2015 17:38.
Brigadkommendör Kjell Törner (nylands brigad) visar upp en kamouflage-färgad termosmugg
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Nylands brigads kommendör Kjell Törner har å jobbets vägnar firat många jular i Dragsvik. Han har också jobbat och firat jul i Bryssel och i Sarajevo. I Sarajevo fick Kjell och hans finländska kollega som uppgift att agera jultomte. Det krävdes dock en hel del uppfinningsrikedom för att skaffa lämplig tomteutstyrsel.

För kommodor Kjell Törner är traditioner viktiga. Det är inte enbart på sin arbetsplats han är mån om att upprätthälla traditioner, också julen får gärna vara traditionell med släktträffar och julmat.

Kjell Törner tycker till och med om att lyssna på julmusik och hade inga som helst problem att välja ut en lista med sina favoritjulsånger. Inte ens i november, när vi träffades för att prata jul och dricka säsongens första glögg.

Törner tillträdde tjänsten som brigadkommendör vid Nylands brigad den första januari i år (2015). Före det tjänstgjorde han vid Marinstaben.

Nylands brigad i Ekenäs, eller Dragsvik, som de flesta talar om, är en bekant arbetsplats för Kjell Törner. Han har också tidigare tjänstgjort i Ekenäs, bland annat som stabschef. Törner gjorde också sin värnplikt i Dragsvik, men det är ganska länge sedan.

Under sin beväringstid behövde Kjell Törner inte vara i beredskap under vare sig jul eller nyår, men på senare år har han tagit igen skadan. Till familjen Törners traditioner hör nämligen att äta jullunch på brigaden.

Lunchen äts på julafton tillsammans med de unga män och kvinnor som är i beredskap under julhelgen. Efter lunchen är det kransnedläggning och julandakt vid hjältegravarna i Ekenäs.

- Det är en fin inledning på julen. Efter det åker jag, min fru och våra två döttrar hem för att fortsätta julfirandet.

Hanken blev Dragsvik och kadettskolan

Hem för Kjell Törner är Ekenäs, men han är född i Helsingfors och uppvuxen i Borgå. Ingen i hans närmaste släkt är yrkesmilitär, men Kjell Törner säger skämtsamt att han har fått sin militära disciplin hemifrån eftersom både modern och systrarna är barnträdgårdslärare.

Törner hade egentligen tänkt söka sig till Svenska handelshögskolan, Hanken efter sin militärtjänstgöring, men så blev det sist och slutligen inte.

- Efter Dragsvik återvände jag till Borgå. Det var januari och jag hoppades få fortsätta jobba i en sportaffär i väntan på inträdesproven. Jag hade hoppat in i sportaffären i Borgå före min militärtjänstgöring, men nu behövdes jag inte där. Efter en månad orkade min mamma inte se mig slöa där hemma längre och beordrade mig att göra något.

- Då slog det mig att jag var ju egentligen fänrik, så jag ringde till Nylands brigad och frågade om de hade jobb. Det hade de. I februari började jag jobba som så kallad sommarfänrik.

- På den vägen är jag. En del blir hemförlovade efter knappt ett år, jag har suttit 30 år här i firman.

Jul i Sarajevo

Juldagen brukar familjen fira i Borgå, så också i år. Kjell Törners fru Viola kommer också från Borgå så det blir mycket umgänge med släkten. För Törner känns det viktigt att fira jul hemma, han skulle aldrig välja att fira jul på någon solig sandstrand.

Kjell Törner har däremot inte firat alla jular i Finland. På grund av sitt arbete har han firat tre jular i Bryssel och en jul i Sarajevo. I Bryssel firade hela familjen jul tillsammans, men i Sarajevo var han utan fru och barn. Det blev ändå en fin jul, om än lite annorlunda.

- Vi var alla nordbor förutom Island representerade och Norge stod värd för själva julmiddagen. Vi åt ”pinnekött”, vilket påminner om lutfisk.

- Vi var två finländare med på den här middagen och förstås föll lotten att agera jultomte på oss. Eftersom jag var äldre kunde jag beordra min kollega att klä ut sig. Vi hade ingen tomteutstyrsel, så en vit plastpåse fick bli tomteskägg.

- Det var en jul som jag aldrig glömmer. Den var annorlunda, men fin och trevlig. Det snöade till och med den kvällen i Sarajevo.

Ett lugnare 2016?

Inför det nya året 2016 önskar kommodor Kjell Törner att året blir lugnare, såväl på egna arbetsplatsen som i Europa. Efter försvarsmaktsreformen har de nya operativa planerna byggts upp och testats.

- Arbetet fortsätter, det tar inte slut. Vad gäller internationellt sett önskar jag också att det nya året skulle bli lugnare, mindre tragiska händelser på den europeiska kontinenten och även andra delar av världen.

- Nationellt sett hoppas jag att Finland småningom kommer på fötter och att alla ser sin egen roll och gör sin egen del för att lyfta det här landet.

- Julen är en bra tid, då ska man kunna ta det lugnt. För oss sammanfaller julledigheten bra eftersom beväringarna hemförlovas strax före jul och en ny kontingent rycker in i början av januari.

Du kan lyssna på Kjell Törner i Min Jul fredagen den 25.12 kl 18.03.

Den här musiken samt Jerry Williams "Tomten kommer snart" spelas i programmet:

Jul i Radio Vega

20.12 kl. 15.03 Lyrans & Akademens julkonsert. Repris: 26.12 kl. 7.03

21.12–25.12 kl. 11.03 och 18.03 Min jul! Julstämning med känt folk:
21.12 Jakob Höglund, regissör och koreograf.
22.12 Paul Lillrank, professor i produktionsekonomi.
23.12 Pata Degerman, äventyrare.
24.12 Anu Koivunen, medieforskare.
25.12 Kjell Törner, brigadkommendör vid Nylands brigad.

23.12 kl. 19.22 Uppesittarkväll. Rim och traditioner, direktsänt med Pia Abrahamsson och Stan Saanila.

24.12 kl. 12.10 God jul! Eva Frantz och Kati Enkvist, kl.16.05 Fokus på musikern Cay Karlsson, repris onsdag 30.12 kl.13.03.

25.12 kl. 12.03 Fokus på Beatles julskivor.