Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ettor och tvåor i Boxby skola fick miljömedvetet pysselpris

Från 2015
Uppdaterad 15.12.2015 09:30.
skolklass
Bildtext Pamela Malmsten har hand om årskurserna ett och två.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Alla julklappar behöver inte vara nya prylar. Kampanjen Fixa en gåva visar på hur man kan göra andra presenter.

Det är ivriga händer som tar emot kassen. En fotboll, ett hopprep och ett brädspel bor från och med nu i årskurs ett till tvås klassrum i Boxby skola i Sibbo.

Elevernas pyssel i samband med kampanjen Fixa en gåva ledde till ett glatt resultat.

pyssel
Bild: Pamela Malmsten

Det var Östra Nylands Avfallsservice som bad skolor och daghem att med hjälp av återvunnet material pyssla och skapa alternativa julklappar. Bland deltagarna lottades sedan några pris ut.

Riktiga julklappar

I Boxby skola inspirerade wc-pappersrullar de unga eleverna.

- Jag gjorde fjärilar, säger Amanda Forsström. Först skulle det bli en katt, men sedan blev det en fjäril med prickar på.

Låtsasskägg, en uggla, glasögon och ännu en fjäril pysslade Wiliam Celvin, Karl-Anton Åkerfelt, Jesse Byman och Maya Celvin. Om slutresultatet sätts under julgranen är ännu lite oklart, men åtminstone en pappa kan vänta sig en med karameller förbättrad version till julklapp.

spel och diplom
Bildtext Diplom och spel för Boxby skola.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Nytt liv för gamla jeans

För kundrådgivare Sabina Lindström från Östra Nylands Avfallsservice är besöket i Boxby skola en behaglig start på arbetsdagen.

- Många som deltog i vår kampanj har faktiskt tänkt en hel del på temat. Att man inte alltid behöver nya prylar till gåvor utan kan fixa något fint av gamla saker, säger Lindström.

- Allt som allt deltog 12 grupper från Östnyland i kampanjen, så det blev en hel del gåvotips. Bland annat fick gamla jeans nytt liv som vackra kassar, sminkpåsar och grytlappar.

Förutom Boxby skola hade också daghemmet Miili i Sibbo och Isnäs skola i Lovisa tur i lottdragningen och får pris.