Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbos nya bollhall försenas igen?

Från 2015
Uppdaterad 15.12.2015 05:44.
Kamp om boll i innebandy

Byggstarten för den nya bollhallen i Åbo kommer troligen att försenas.

Det är sannolikt efter att ett besvär inlämnats till marknadsdomstolen mot hur staden hanterat anbudstävlingen.

Byggföretaget Rakennus-Salama ligger bakom besväret till marknadsdomstolen. Samma företag deltog med en egen offert i anbudstävlingen som Åbo stad avgjorde till Turun Teknologiakiinteistös fördel i i slutet av november.

- Vi vill att en tredje instans granskar om staden behandlat alla offerter likvärdigt, säger Jori Salama på byggföretaget Rakennus-Salama.

Risk för att statsstödet äventyras

Åbos biträdande stadsdirektör Jarkko Virtanen bekräftar att ett besvär kommit in, men säger att det inte är särskilt välgrundat.

Staden har därför lämnat in en anhållan till marknadsdomstolen om att få tillstånd att gå vidare med bygget enligt planerad tidtabell innan domstolen har behandlat besväret.

Enligt Virtanen finns det goda skäl för marknadsdomstolen att gå Åbo stad till mötes eftersom staden riskerar att gå miste om statsstödet till bollhallen om byggstarten fördröjs.

Virtanen vänder sig också till företaget Rakennus-Salama i hopp om att de ändrar sig.

- Jag hoppas att företaget ännu kan fundera en gång till på saken och dra tillbaka sitt besvär, säger Virtanen.

"Jag utgår från att bygget försenas med minst ett halvt år"

Mikko Lehtinen, vd för Teknologiakiinteistöt Oy, är redan inställd på att byggstarten försenas med minst ett halvår.

- Utan besvär hade vi kunnat starta grävmaskinerna direkt efter årsskiftet. Men nu torde de dröja åtminstone fram till sommaren innan vi kan köra igång om besväret ska behandlas, säger Lehtinen.

Lehtinen och Rakennus-Salamats Jori Salama har tidigare under hösten varit i luven på varandra med anledning av bollhallsprojektet.