Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländska företag ser ljust på klimatavtalet

Från 2015
Uppdaterad 14.12.2015 19:59.
solpaneler
Bildtext Förnybara lösningar kan ge Finland ett uppsving.

Klimatöverenskommelsen i Paris leder till nya affärsmöjligheter för finländska företag. Särskilt de som tillverkar miljöteknik. Det säger flera bedömare som Yle Nyheter har talat med.

Med miljöteknik, eller cleantech, menas energi- och miljörelaterade tekniker utvecklade i syfte att minska skadlig påverkan på miljön.

Den här industrin omfattar allt från vågenergi, vindkraft och solkraft till bioenergi, och energieffektivt byggande. Den har vuxit en hel del under senare år men nu ser det extra ljust ut.

- När världens länder nu har kommit överens om vissa klimatmål och om att gynna förnybar energi och energieffektivitet så skapar det en bra, långvarig grogrund för företag som sysslar med just miljöteknik, påpekar Ilkka Homanen som representerar miljöteknikbranschen i Finland.

- Till exempel när man investerar i energiprojekt på längre sikt kommer man nog allt mer att välja lösningar som är miljövänligare och mer energieffektiva, tillägger han.

Solpanel i afrikanskt land

Mikael Ohlström, ledande expert på energi- och klimatfrågor vid Finlands näringsliv EK, påpekar att den stora potentialen särskilt finns på tillväxtmarknaderna utanför Europa.

- När flera länder utanför Europa måste satsa betydligt mer än tidigare på att minska sina utsläpp så leder det till en enorm tillväxt inom miljöteknik där. Det kommer också att innebära en stor efterfrågan på finländskt kunnande, tror han.

Ohlström påpekar ändå att konkurrensen är och förblir hård.

- Många länder satsar på förnybara lösningar nu efter klimatavtalet, men Finland är en föregångare så det ser bra ut.

Många aktörer kan gynnas

De positiva effekterna gäller ändå inte bara cleantech-företagen.

Yle Nyheter TV-nytt: AW Energy tror på vågkraften - Spela upp på Arenan

- Klimatöverenskommelsen innebär många nya möjligheter för finländska företag inom många olika branscher, säger Teija Lahti-Nuuttila, direktör för hållbar ekonomi vid innovationsfinansieringsverket Tekes.

Till exempel kan metallindustrin få många nya beställningar av växande cleantech-företag, och skogsindustrin som satsar på bioenergi kan få ett uppsving.

Lahti-Nuuttila anser att klimatavtalet skapar förtroende för att investeringar i förnybar energi och energieffektivitet kommer att gynnas och att man får vara med om tillväxt om man satsar på det.

- Det viktiga för företagen är att erbjuda enkla och välfungerande produkter och lösningar till sina kunder.

Utsläppsrätter på större område

Klimatavtalet underlättar också den globala utsläppshandeln.

Mikael Ohlström på Finlands näringsliv EK säger att han är nöjd över att det så småningom blir möjligt att idka en global utsläppshandel.

- Det kan innebära att nya miljövänliga teknologier tas i bruk i snabbare takt än annars. Fler miljövänliga projekt kan då förverkligas med pengar från utsläppsrätter utan att särskilda stöd behövs till exempel från staten, menar han.

Hur väl utsläppshandeln kommer att fungera är det ändå ingen som vet än.