Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Duka fint till jul för liten slant

Från 2015
Uppdaterad 14.12.2016 13:54.
juldukning
Bild: Yle/Lee Esselström

Vill du också duka fint till jul? Helst utan att det kostar skjortan? Då har jag några tips till dig.

Förr i världen tog man in granris i storstugan och lade ut det på golvet till jul, jag lade ut kvistar på bordet istället för en duk. Ta vara på de nedersta kvistarna från julgranen eller fråga julgransförsäljaren om det också går att köpa granris ifall du inte har en snäll granne med skog. Bre ut kvistarna på bordet och dekorera med en ljusslinga. Den här har jag gjort blommor på av äggkartong och instruktionerna till den hittar du här. Vill man ha mera vitt och snökänsla så kan man spraya lite snöspray på kvistarna.

En gammal röd t-tröja eller annat plagg eller tyg klippt till mattrasor fungerar lika fint som köpta röda band som dekoration på glas, lyktor och stolar.

Porslinet som jag dukat med är udda vita tallrikar som jag har köpt på loppis och dekorerat med porslinstusch. Instruktionerna till dem hittar du här.

stolsdekoration
Bildtext Stolsdekoration.
Bild: Yle/Lee Esselström

Till varje stol gjorde jag en liten dekoration med en kotte och några små kvistar granris. Tryck ett ritstift eller liten nål genom kvistarna och det röda bandet och fast i kottens topp och fäst bandet i stolen. Knyt en liten extra bandbit som rosett och spraya lite snöspray på om du tycker. Den håller några dagar utan att barra.

Lyktor
Bild: Yle/Lee Esselström

Ljuslyktorna är gjorda av tomma glasburkar från glasåtervinningen, instruktioner till hur du gör dem hittar du här.

juldukning
Bild: Yle/Lee Esselström