Hoppa till huvudinnehåll

Teknik

Tre molntjänster för delning och säkerhetskopiering

Från 2015
Bild med smarttelefon
Bild: Stocksnap.io/Jordan McQueen

Har du också massvis med bilder i olika maskiner? Behöver du en bra plats att spara dem på, men vet inte riktigt var?

Kungskonsumenten granskade tre stora aktörers alternativ för att säkerhetskopiera, behandla och dela bilder.

När man väljer en tjänst ska man utgå från frågan: vad för en tjänst behöver jag? Om du använder maskiner med olika operativsystem samtidigt är det viktigt att tjänsten är kompatibel. Alla tjänster fungerar inte med alla system.

Dels är det också viktigt att tänka på hur mycket utrymme du behöver och vad du är beredd att betala för det? Priserna har jämnats ut på den senaste tiden och vissa tjänster erbjuder utrymme så gott som gratis.

En tredje sak att begrunda är kvaliteten. Hur viktigt är det att bilderna bevaras i sin ursprungliga storlek i molnet, att de inte förminskas automatiskt? För den som fotograferar med mobilen spelar det här kanske inte så stor roll, men nog för den som fotar med systemkamera.

Som tur är kan man först prova tjänsterna gratis och sedan bestämma om man vill fortsätta använda dem och köpa mer utrymme. Här presenteras Googles, Apples och Microsofts olika molntjänster.

Google Foto

Google Foto är en intressant nyhet. Bildtjänsten, som har separerats från Google+, erbjuder obegränsat utrymme för bilder och video gratis.

Om bilderna som laddas upp är över 16 megapixel stora förminskas de och blir lite mindre skarpa. För video gäller maximum 1080p. En vanlig telefonanvändare överskrider sällan de här värdena.

Vill man ladda upp bilder i originalstorlek, som överskrider de tidigare nämnda storlekarna, räknas de med i det utrymme på 15 gigabyte som Google erbjuder. Det är när man överskrider den gränsen som tjänsten börjar att kosta. 100 gigabyte extra kostar två dollar (1,85 euro) i månaden och en terabyte tio dollar (9,25 euro) i månaden.

I gengäld för det obegränsade utrymmet samlar Google in information om sina användare och utnyttjar användarna som ett led i sin marknadsföring. Det här är inget nytt för den som använder Googles tjänster och handlar inte om något större integritetsintrång.

Bildtjänsten, som har separerats från Google+, erbjuder obegränsat utrymme för bilder och video gratis.

Google kan det här med informationshantering och det märks i Google Foto. Med hjälp av en visuell sökning kan man söka platser, människor och saker bland sina bilder, utan att ha lagt till några som helst beskrivningar till bilderna. Man kan till exempel söka bilder på sin hund. Tjänsten kan också sortera likadana ansikten, alltså i praktiken känna igen människor på fotografier. Det är lätt att förflytta sig bakåt i tiden i sina bilder. Systemet vet egentligen en skrämmande massa saker.

Liksom hos andra tjänster sker säkerhetskopieringen automatiskt. Man kan bekymmersfritt radera bilder från sin maskin för att spara utrymme, för de finns i molnet om man behöver dem.

Med hjälp av ett program kan man flytta bilder automatiskt mellan Mac- och Windowsdatorer, från digitalkameror eller minneskort. Olika plattformer är mycket kompatibla med varandra.

Google Foto erbjuder applikationer för Android och IOS. Det gör tjänsten lättare att använda, om man till exempel har en telefon och en tablett av olika märken. Däremot finns ingen specifik app för Windows Phone. Man kommer åt tjänsten via photos.google.com.

Google Foto är bundet till ett användarkonto. Ett par kan med andra ord inte använda samma utrymme i molnet, om inte de har samma konto på sina maskiner.

Det finns enkla bildredigeringsverktyg i tjänsten, som filter, montage- och kollageverktyg. Man kan dela bilder med hjälp av länkar eller olika applikationer, helt oberoende av om mottagaren använder Google Foto eller inte.

Icloud-bildbibliotek

Apples tjänst för bildhantering heter Icloud Photo Library eller Icloud-bildbiblioteket. Den sparar bilder och video i molnet och fungerar i Iphone, Ipad, Ipod Touch, Mac- och Windowsmaskiner och via nättjänsten Icloud.

Foto-applilationen finns på nästan alla mobiler och Mac-maskiner. För övrigt behöver man minst IOS 8.3, Yosemite 10.10.3 eller Windows 7 eller 8 samt Icloud for Windows.

IOS-användaren har bara fem gigabyte molnutrymme. Det räcker till att säkerhetskopiera en Iphone, men inte mycket mer än det. För att spara bilder och video måste man skaffa extra utrymme.

Priset för det har gått ner och nu kostar 50 gigabyte ungefär en euro i månaden, 200 gigabyte tre euro och en terabyte tio euro i månaden.

Det finns ingen egentlig applikation för Android- och Windows Phone-användare.

När man väl har tillräckligt med utrymme är det enkelt att använda tjänsten. Man knäpper på Icloud-bildbiblioteket på sin Ios-maskin eller Mac och efter det säkerhetskopieras bilderna automatiskt när telefonen är kopplad till ett trådlöst nätverk och dess batteri är laddat, till exempel på natten. Man kan överföra bilder till molnet också med en browser.

Bilderna och videorna behåller sin storlek och resolution när de laddas upp i molnet. Det här kan man utnyttja för att få mer utrymme i sin telefon. Man kan till exempel behålla bilderna i mindre format på telefonen och ladda ner dem ur molnet i full resolution när man behöver dem.

De förändringar som man gör i bilderna syns för alla som använder samma konto. Icloud tillåter ändå inte att man förenar till exempel familjemedlemmars bilder i en mapp, utan var och en ska ha ett eget Icloud-konto och -bildbibliotek.

Det går lätt att dela album med andra användare och de kan också lägga till bilder i albumen. Man kan skapa begränsade, allmänna album för släktingar och vänner som inte är Icloud-användare.

Det finns ingen egentlig applikation för Android- och Windows Phone-användare.

Microsoft One Drive

Den tredje IT-jätten Microsofts molntjänst heter One Drive och den fungerar på samma sätt som de tidigare presenterade tjänsterna: den erbjuder säkerhetskopiering i molnet och delning på dator, pekplatta eller telefon. På samma sätt som Apples och Googles tjänster är också Microsofts molntjänst bunden till ett användarkonto.

One Drive erbjuder 15 gigabyte gratis utrymme. Intressant är att när man tar i bruk den automatiska uppladdningen på sin telefon fördubblas utrymmet och blir 30 gigabyte. Extra utrymme kostar sedan enligt följande: 100 gigabyte cirka två euro i månaden, 200 gigabyte cirka fyra euro och en terabyte cirka sju euro i månaden.

Tjänstens taggar är en annan intressant funktion. Taggarna sorterar automatiskt bilder i olika kategorier, till exempel bilar, städer och djur, beroende på vad man har fotograferat. Funktionen fungerar trots allt inte närapå lika bra som Googles.

Intressant är att när man tar i bruk den automatiska uppladdningen på sin telefon fördubblas utrymmet och blir 30 gigabyte.

Ur mobilanvändarens synvinkel fungerar One Drive på samma sätt för alla de tre stora operativsystemen. För Windows Phone erbjuder den automatisk säkerhetskopiering och delning. Det samma fungerar med en Ios- och Android-applikation.

Med Android och Ios kan man ställa in överföringen så att den bara sker när telefonen är i laddning. Bilderna överförs i originalstorlek när man använder ett trådlöst nätverk. Det går också att ladda via ett mobilt nätverk. Man kan ladda upp bilder i bakgrunden också, utan att apllikationen är aktiv.

Med en Windows Phone kan man ställa in hurudan kvalitet bilderna ska lagras med. Det har såklart en inverkan på hur mycket utrymme de tar.

Man kan dela bilder direkt från mobilapplikationen. Man kan plocka bilder och videor från vilket som helst album och förena dem med album som man delar med sina vänner eller familjen. Appen talar om för dig när någon delar ett album med dig eller redigerar en delad fil.

One Drive kan också användas för att dela textfiler och den är därför inte fullt lika entydig att använda som bildtjänst som Iclouds eller Googles. Men den lämpar sig bra för säkerhetskopiering och delning.

Niko Antin
Ursprungstexten på Kungskonsumentens sidor.