Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Yle svarar: Om smörgåstårtor i Radio Extrem

Från 2015
Uppdaterad 21.12.2015 11:04.
Insändare
Bild: Yle

Viveca Dahl kritiserar i sin ledare (Vasabladet 9.12.) X3M för att på ett otillräckligt sätt behandla nyheten om syriska barns lidande och i stället skämta och prata om helt andra saker.

I ett morgonprogram på radio ska det finnas plats för både stort och smått, och ibland blir övergångarna mellan ämnena svåra, det medger vi gärna. Vi gör vårt bästa för att balansera upp dessa.

X3M har också valt att lägga vikt vid just samhällsinnehåll och har därför satsat stort på programmet Myteriet som fokuserar på just samhälls- och aktualitetsinnehåll för unga. Programmet sänds varje vardag.

Aktualiteter och samhällsinnehåll görs också på webben. Innehållen når ut brett och engagerar ofta publiken. Under hösten har vi skrivit om bl.a. regeringskrisen och om terrorism med specialfokus på frågor som berör unga.

Beslutet att frångå de traditionella nyhetssändningarna på jämna klockslag till förmån för korta telegramnyheter flera gånger i timmen baserar sig på den unga målgruppens förändrade medievanor. Det är också i linje med hur också andra public service-bolag i Norden tänker då tyngdpunkten för bevakningen flyttar från radion till webben.

Syftet är absolut inte en mer snuttifierad nyhetsbevakning, tvärtom finns det mera möjligheter för analys och diskussion på webben än på radion.

Anna Forth
Ansvarig producent, Yle X3M
Alex Fager
Chef för Fakta och fiktion, Svenska Yle

Det här svaret publicerades i Vasabladet 11.12.2016.