Hoppa till huvudinnehåll

Sport

I godisbutiken igen - Mika Poutala

Från 2015
Uppdaterad 16.12.2015 09:17.
Programmet är inte längre tillgängligt

Rekordet kom genast. 34,28 på 500 meter. I höstens första världscuplopp, i det första paret. Hans finländska rekord är bara tre tiondelar ifrån Pavel Kulizhnikovs färska, grymma världsrekord.

Mika Poutala hade direkt, på Calgary-ovalen, fått en smakstart. De tre träningsmånaderna i Kanada hade burit frukt. Men motivationsfaktorerna var fler än så.

OS-medaljör som coach

Föregående säsong hade fört med sig positiva känslor för Poutala. Han hade fått det klargjort för sig själv att precis allting ännu är möjligt. Det kändes vettigt att ta steget ut - att söka sig in i den kanadensiska sprinterkulturen. Som han varit rätt bekant med sedan länge. I hastighetsåkning på skridsko är nationsgränserna minsann inte huggna i sten.

Kevin Crockett är numera namnet på Mika Poutalas tränare. Konkret. Han hette Kevin Overland när han i Nagano år 1998 tog OS-brons på 500 meter. De inledde sitt samarbete i år.

"Han var en kanonkula"

Kevin minns den unge Poutala, från den första hälften av senaste decennium, som en verkligt startsnabb, begåvad nykomling, som dök upp bakom Pekka Koskela och väckte intresse i andra landslag. - Han var som en kanonkula när skottet gick, minns Crockett, och smakar på namnet: Mika. Poutala. - Vi såg på honom med beundran!

Publiken är Poutalas

- Mika älskade också publiken, säger Crockett, då aktiv, nu kanadensisk landslagstränare. Det gör finländaren fortfarande, men idag är det nog mera allvar med i inställningen, tillägger han. - Nu är det handling som gäller, seriöst.

Under hösten i Kanada var Mika Poutala på högklassig is praktiskt taget varje dag. Det blev tre gånger mera istid än normalt mellan sommaren och världscupsäsongen. Med sig i Calgary hade han sin maka och sina två barn.

"Redan före jul!"

Som alltid i explosiva, atletiska grenar är det tekniska, utförandemässiga detaljer som har fört marginalerna i rätt riktning. - Tidigare kände jag mig ha klar kontroll på tekniken först efter jul, men i år... Det finns där, redan nu, utbrister Mika Poutala.

Ända till 24-årsådern gick det bara framåt för Poutala. Först därefter blev det jobbigare. Det gällde att känna lycka över varje framsteg och framgång. I världscupen på 500 m har han som bäst varit trea totalt. Vid OS år 2010 var han en hårsmån från medalj och slutade femma.

Karamellbutiken är öppen

Känslor från ungdomsåren, sådana säger sig Mika nu uppleva på nytt. Det har känts så befriade lätt att åka. - Efter målgång vill jag igen direkt titta upp mot tavlan för att se vilken tiden är, skrattar han. - Jag är nu ofta som en liten pojke i godisbutiken!

Två VM i februari

Mika Poutala har hunnit bli 32. En bra ålder. I februari går såväl distans-VM i Kolomna i Ryssland som VM för sprinters i sydkoreanska Söul.

Mika Poutala, andra finländska världscupåkare, och Kevin Crockett, i Sportmagasinets reportage från Holland, tisdag 15.12 kl. 21.00 och onsdag 16.12 kl. 17.25 i Yle Fem.

Kan ses på Arenan i 365 dagar.

Katsottavissa Areenassa 365 päivän ajan. Suomenkielinen tekstitys.

Mer om ämnet på Yle Arenan