Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kontroversiellt EU-förslag om gränskontroll läggs fram

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Myndigheterna i Makedonien kontrollerar flyktingars dokument vid gränsen mellan Grekland och Makedonien.
Bildtext Polisen i Makedonien kontrollerar dokument vid landets gräns till Grekland.
Bild: EPA/GEORGI LICOVSKI

EU ska ha en bättre kontroll av unionens yttre gräns. På tisdag lägger EU-kommissionen fram ett kontroversiellt förslag om en överstatlig gränsmyndighet. Yle Nyheter har tagit del av förslaget som läckte ut förra veckan.

I år har EU tagit emot över en miljon människor och antalet asylsökande väntas öka nästa år. Det här är alldeles för mycket anser EU-ledarna.

EU med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i spetsen har därför skissat upp tre olika sätt för att minska flyktingströmmarna till EU.

Karta över gränsstaket i EU.
Bildtext Karta över gränsstaket i EU.
Bild: Yle

Det första är att med Turkiets hjälp sätta stopp för människosmugglarna på Egeiska havet.

Det andra handlar om att skapa bättre förhållanden för de syrier som lever i flyktingläger i Turkiet, Jordanien eller Libanon.

För det tredje ska det vara svårare för människor att ta sig in i EU och för det krävs det en bättre bevakning av EU:s yttre gräns.

”Ska rädda Schengensamarbetet”

Det är också därför EU-kommissionen på tisdag presenterar sitt förslag som är ett beställningsarbete av de två stora EU-länderna, Frankrike och Tyskland.

EU-kommissionen anser att förslaget kan vara den sista möjligheten att rädda det passlösa Schengensamarbetet inom EU.

Bakgrunden är att Grekland i flera månaders tid vägrade ta emot hjälp från övriga medlemsländer för att hantera flyktingsituationen samtidigt som antalet människor som tog sig in till EU via Grekland bara ökade.

I dag krävs det att ett medlemsland begär om hjälp för att EU ska kunna agera.

Men nu föreslår EU-kommissionen att den nya gränskontrollmyndigheten ska kunna förstärka gränskontrollen vid ett medlemsland – utan att det berörda medlemslandet godkänner insatsen.

Det skulle försvaga EU-ländernas självbestämmanderätt och har därför stött på kraftig kritik.

Många länder kritiska

Finlands utrikesminister Timo Soini anser att förslaget har federalistiska drag och ställer sig kritisk.

- Att andra länder ska kunna ta beslut om en insats på ett annat lands territorium utan att först ha frågat om lov av landet i fråga låter nog inte bra, konstaterade utrikesminister Timo Soini (Sannf) i Bryssel på måndagen.

Finlands regering har från första början varit tydligt med att konstatera att Finlands yttre gräns också i fortsättningen kommer att bevakas av finländare.

Av samma åsikt är också många andra länder.

Inte heller Sveriges regering vill ha en överstatlig gränsbevakning. Också Polen har gått ut med att säga att det här är ett förslag som landet inte kan godkänna.

Förslaget väcker debatt

EU-kommissionens viceordförande Frans Timmermans kommer på tisdag att presentera förslaget inför EU-parlamentet i Strasbourg. EU-parlamentarikerna ska sedan debattera förslaget.

Också EU-ländernas stats- och regeringschefer diskuterar de åtgärder EU-kommissionen nu föreslår när de samlas till årets sista toppmöte i Bryssel på torsdag.

Trots att alla medlemsländer är överens om att övervakningen av EU:s yttre gräns bör förstärkas väcker förslaget på en överstatlig gränsmyndighet med omfattande befogenheter stor skepsis.

Mycket talar för att kommissionens kontroversiella förslag på flera punkter kommer att skrivas om.