Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Så här töms sopkärlen i Östnyland under julen

Från 2015
Kärl i ett köksskåp för olika typer av sopor.
Bild: Yle/Pia Santonen

Öppettiderna på avfallsstationerna och tömningen av sopkärlen påverkas av helgdagarna de kommande veckorna. Kärlen töms ett par dagar tidigare eller senare än normalt.

Avfallsservicen i Östnyland ordnas på ett lite annorlunda sätt under julhelgen.

Under vecka 51 kan avfallskärlen tömmas en eller två dagar tidigare än normal, och under vecka 53 en dag tidigare från och med söndagen den 27 december.

Under vecka 1 kan blandavfallskärlen tömmas en dag tidigare eller senare än normalt.

Ingen service de här dagarna

Avfallsstationerna har stängt och sopkärlen töms inte:

  • 24.12
  • 25.12
  • 1.1
  • 6.1

Undvik sopträngsel

För att avfallskärlet inte ska bli för fullt lönar det sig att platta till skräpet.

Om avfallet inte ryms in i kärlet kan man packa in det i en sopsäck och ställa säcken intill avfallskärlek. Avfallsbilen plockar då upp säcken.

Ekopunkterna blir lätt fulla direkt efter helgdagar. Östra Nylands avfallsservice uppmanar alla att i mån av möjlighet spara sitt återvinningsbara avfall och föra det till ekopunkten lite senare i stället.

Samlar in julgranar

Östra Nylands avfallsservice samlar in julgranar från fastigheter med fler än fem lägenheter och som hör till den separata uppsamlingen av bioavfall.

Invånarna kan lämna sina julgranar intill avfallskärlen utanför ett låst sophus senast den 13 januari.

Julgranar kan lämnas vid avfallsstationerna då de är öppna utan kostnad.

Avfallsstationerna är stängda under julen den 24 till 26 december, samt på nyårsdagen den 1 januari och på trettondagen den 6 januari. Annars betjänar stationerna normalt.

Uppgifter om de separata graninsamlingsplatserna och avfallsstationernas öppettider finns på Östra Nylands avfallsservice webbplats. Där finns också tips om hur man sorterar sina sopor rätt.