Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bilar får än så länge köra på Havsgatan i Hangö

Från 2015
Havsgatan i Hangö.
Bildtext På sommaren rör sig många turister i området.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Det blir ingen ändring på trafikreglerna på Havsgatan i Hangö i det här skedet. Stadsstyrelsen konstaterar att ansökan om förbud för motorfordon inte längre är aktuell.

Långdansen kring trafiken på Havsgatan fick sin början i somras när Café Regatta bad staden förbjuda motorfordonstrafik på gatan under sommartid.

Tekniska nämnden i Hangö behandlade ärendet i flera repriser och ändrade åsikt flera gånger. Sist och slutligen ansåg nämnden att bilar ska få köra på Havsgatan.

Frågan engagerade även privatpersoner och en person besvärade sig till förvaltningsdomstolen.

Stadsstyrelsen beslöt inte enligt förslag

På initiativ av stadsstyrelsens ordförande Jouko Kavander (SDP) togs ärendet upp i styrelsen i måndags (14.12).

Förslaget var att stadsstyrelsen besluter att förbjuda fordonstrafik men så gick det inte.

På mötet tog stadsstyrelsen del av alla papper kring frågan. Då konstaterades det att Café Regattas brev handlar om trafiken för sommaren 2015 och därför är ansökan, tekniska nämndens beslut och rättelseyrkan inte aktuella mera.

Måste skicka in ny ansökan

Stadsstyrelsen konstaterar att om caféet fortsättningsvis vill förbjuda fordonstrafik på gatan så måste man skicka in en ny ansökan till staden för behandling.

Området där Havsgatan ligger detaljplaneras som bäst. Om det inte sker någon ändring i gatans trafikstatus under planeprocessen så kommer det fortsättningsvis vara okej att köra bil på gatan.

Diskussion om artikeln