Östersundom kan ha ett cleantech-kluster redan 2020
Om några år ska Östersundom vara en föregångare inom cleantech. Om allt går enligt planerna är generalplanen klar 2020 och hela området står klart på 2020-talet.
Det nya bostadsområdet i Östersundom ska ha mellan 70 000 och 100 000 invånare och kommer att sträcka sig över fyra metrostationer. Dessutom hoppas man att ett tiotal företag som producerar ren eller miljövänlig teknologi ska etablera sig i området och bilda ett så kallat cleantech-kluster.
- Tanken är att det ska bildas ett nätverk där företagen lever i symbios med varandra, berättar projektchef Ari Karjalainen vid Helsingfors stad.
Bioavfall kan till exempel användas inom urban odling.
Ari Karjalainen, projektchef
I praktiken innebär det här till exempel att energibolaget Helen, som redan finns i Östersundom, producerar energi. Den energin kan sedan användas av till exempel en livsmedelsfabrik som producerar bioavfall som i förlängningen kan bli biobränsle.
- Verksamheten koncentrerar sig till biobranchen, säger Karjalainen.
Området ska också bli pionjär inom kretsloppsekonomi.
Också invånarna deltar
Det är inte bara företagen som ska leva i symbios med varandra, utan också invånarna ska ha nytta av företagen och vice versa.
- Bioavfall kan till exempel användas inom urban odling, säger Ari Karjalainen.
Projektet ska göra huvudstadsregionen till ett referensområde i internationell skala inom cleantech.
Olli Rehn, näringsminister
Cleantechklustret i Östersundom är ett av referensområdena inom regeringens projekt Smart and Clean. Ett exempel på områden på smartsidan är Fiskehamnen i Helsingfors, där man strävar efter att ge invånarna en timme extratid per dag genom olika smarta teknologiska lösningar.
Huvudstadsregionen på världskartan
Nu i december har regeringen inlett förhandlingar om konkreta samarbetsfrågor mellan staten och huvudstadsregionen. Som exempel nämns uttryckligen projektet Smart and Clean.
- Projektet ska göra huvudstadsregionen till ett referensområde i internationell skala inom cleantech, säger näringsminister Olli Rehn (C) i ett pressmeddelande.
Området är lite krånligt, eftersom där finns flera naturaområden som inte får äventyras.
Ari Karjalainen, projektchef
Naturaområden får inte röras
När det gäller Östersundom gäller det att så fort som möjligt få till stånd en generalplan mellan Helsingfors, Sibbo och Vanda.
- Området är lite krånligt, eftersom där finns flera naturaområden som inte får äventyras, säger Ari Karjalainen.
Just nu trampar projektet ännu i barnaskorna, men i början av nästa år ska planerna bli mer konkreta: då ska man till exempel inleda konkreta förhandlingar med företag.
Rättelse: I artikeln talades det först felaktigt om detaljplan. Kl. 16:23 rättades termen till generalplan.