Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Björkqvist och Bruun oroliga över HBL:s riktning

Från 2015
jeanette björkqvist, staffan bruun, 15 december 2015
Bildtext Jeanette Björkqvist och Staffan Bruun har saknat en diskussion om det själva journalistiska innehållet på HBL.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Vad ska Hufvudstadsbladet fylla alla digitala kanaler med när ingen gör innehåll, undrar journalisten Staffan Bruun, som valt att lämna tidningen. Kollegan Jeanette Björkqvist har fattat samma beslut - hon saknar en dialog mellan chefer och journalister.

Efter många år som HBL-journalister fick Staffan Bruun och Jeanette Björkqvist nog. De sade upp sig från sina fasta anställningar på KSF Media.

Skulle jag äga en tidning med bara en reporter så skulle jag placera honom i riksdagen, inte ha tre olika recensenter på en Svenskispremiär.

― Staffan Bruun

Staffan Bruun upplever att HBL:s satsningar på nya utgivningskanaler och digitala lösningar är fel prioritering i det här skedet.

- Vad ska vi fylla alla de nya kanalerna med då ingen gör ett journalistiskt innehåll längre?

Det största misstaget Bruun tycker att ägaren KSF Media gjorde då man gick in för att delvis publicera samma innehåll i Hufvudstadsbladet, Västra Nyland och Östnyland var att slopa riksdagsreportern.

Staffan Bruun i december 2015
Bildtext Staffan Bruun.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

- Skulle jag äga en tidning med bara en reporter så skulle jag placera honom i riksdagen, inte ha tre olika recensenter på en Svenskispremiär, säger Bruun.

Lång lista på avhoppare

Listan på journalistförmågor som sökt sig vidare från HBL den senaste tiden är lång. Kulturchefen Philip Teir sadlade om och blev författare på heltid. Nyhetschefen Markus West tog över pensionärsförbundets tidning God Tid. Sportprofilen Christoffer Herberts bytte Hbl mot Yle, likaså lokalreportern Marianne Sundholm.

Jag har fortfarande inte upplevt att en diskussion om innehållet kommit igång på redaktionen.

― Jeanette Björkqvist

Staffan Bruun jobbade i nästan 36 år på Hufvudstadsbladet innan han fick nog och sade upp sig.

- När jag började hade HBL som ambition att vara en rikstidning och en finlandssvensk hörnsten. Nu har tidningen inte längre den ambitionen och som den nyhetsmurvel jag är så trivdes jag inte längre, säger Bruun som i framtiden kommer att fokusera på sitt författarskap.

Björkqvist saknar en diskussion om innehållet

Journalisten Jeanette Björkqvist belönades i år med Fredrika Runeberg-stipendiet. Nu byter hon ut anställningstryggheten på HBL mot ett frilansavtal på Yle.

Jeanette Björkqvist 15 december 2015
Bildtext Jeanette Björkqvist.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

- Sedan omstruktureringen har det hetat att nu ska vi prata om innehållet. Men ännu förra veckan då vi packade våra lådor med Staffan så hade jag inte upplevt att en sådan diskussion kommit igång, säger Björkqvist.

Barbro Teir bemöter kritiken

Varje gång HBL eller KSF Media är i hetluften börjar telefonen ringa hos Barbro Teir. Hon är VD och ansvarig utgivare för KSF Medias publikationer, dit även Hufvudstadsbladet hör.

Vi måste ju alla göra lite arbete som inte är att diskutera och planera.

― Barbro Teir

Teir ser inte ett problem i att tidningen saknar en egen reporter i riksdagshuset.

Barbro Teir
Bildtext Barbro Teir.
Bild: Yle/Mattias Fagerholm

- Det är vi ju inte ensamma om. Däremot har vi ju en väldigt stark bevakning av riskdagen och dagspolitiken. Arbetsfördelningen är den att vi väljer vad våra egna reportrar gör och vad vi tar in av FNB, säger Teir.

Teir: Vi kan inte bara diskutera och planera

Hon håller inte heller med om kritiken att det inte finns tillräckligt med kommunikation mellan ledningen och verkstadsgolvet.

Enligt Teir har den redaktionella ledningen suttit med på både dags- och veckomöten under hösten och gått igenom den nya strategin med digitalt först i alla grupper.

Morgonöppet: Staffan Bruun och Jeanette Björkqvist om varför de lämnar HBL - Spela upp på Arenan

- Sen finns det säkert de som gärna skulle ha ännu mera diskussioner, men vi måste ju alla göra lite arbete som inte är att diskutera och planera, säger Teir.

”Intressant tolkning”

Tidningsveteranen Staffan Bruuns främsta invändning mot den riktning som HBL har tagit under det senaste året är huruvida satsningarna på appar och digitala medier är kloka. Han tycker att fokus är fel och efterlyser mer personal som jobbar med journalistiskt innehåll.

Vad ska vi fylla alla de nya kanalerna med då ingen gör ett journalistiskt innehåll längre?

― Staffan Bruun

- Det är en intressant tolkning. Det är sant att mängden digitala producenter har ökat under det senaste året. Men de jobbar uttryckligen med innehåll, de editerar, de prioriterar, de skriver själva och så är de ute och kommunicerar i sociala medier, säger VD Barbro Teir.