Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Butikerna jublar över längre öppettider

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Ett butiksbiträde vid grönsakshylla.
Bildtext S-gruppen har redan meddelat förändrade öppettider för flera av sina butiker. Också K-gruppen kommer att förlänga sina öppettider.
Bild: Kesko

Riksdagen beslöt i dag att lagen om öppettider hävs senast i februari. Både S-gruppen och Kesko välkomnar beskedet, och kommer att förlänga sina öppettider så fort den nya lagen träder i kraft.

Förslaget om att göra öppettiderna friare för detaljhandeln och frisörsalonger godkändes med rösterna 131-50 i riksdagen i dag.

Det här betyder att affärer och frisersalonger fritt får besluta om sina öppettider. De nya bestämmelserna träder i kraft senast i februari, antagligen redan vid årsskiftet. Beskedet gläder flera mataffärer.

Prisma öppet till 23 på kvällen

S-gruppen meddelade genast att de förlänger öppettiderna för närmare 500 affärer så fort det är möjligt. De mest besökta Prisma-butikerna kommer att vara öppna fram till klockan 23 på kvällen, och en del S-marketaffärer kommer att hålla öppet dygnet runt. S-gruppen har publicerat en lista på de planerade öppettiderna för enskilda affärer.

Det ger oss bättre möjligheter att konkurrera, också med e-handeln.

- Vi ändrar tiderna så fort lagen träder i kraft. Vi har väntat på det här beslutet. Det ger oss bättre möjligheter att konkurrera, också med e-handeln, säger Arttu Laine, fältchef på S-gruppen.

Det är klart att ingen köpman håller öppet länge om inte kunderna kommer.

- Men kunden är kung, kunderna får berätta vad de tycker om förändringen och så följer vi med hur de reagerar. Det är klart att ingen köpman håller öppet länge om inte kunderna kommer, säger Laine och tror att S-gruppen vet mera om vad som lönar sig efter några månader.

Kesko ger köpmännen rätt att bestämma

Också Kesko kommer ändra på öppettider för sina affärer, men går inte in för några regler som skulle gälla alla butiker av en viss typ.

Det kommer helt och hållet att vara upp till butikerna själva.

- När regleringen äntligen frigörs ska inte Kesko börja lägga egna regleringar på köpmännen. Det kommer helt och hållet att vara upp till butikerna själva, säger Jorma Rauhala, vd för Keskos dagligvaruhandel.

- Vi kan inte här i Helsingfors bestämma hur någon butik i Lappland ska hålla öppet. Det kommer säkert att vara stora skillnader mellan butikerna.

Särskilt möjligheten att hålla öppet lördag kväll är säkert lockande för många.

Han tillägger att butiker i typiska sommarstugestäder kanske till och med har olika öppettider inom samma år. Men särskilt möjligheten att hålla öppet lördag kväll är säkert lockande för många, tror Rauhala.

Också stora evenemang kunde leda till förlängda öppettider.

Lidl:s vd i Finland Lauri Sipponen är inne på samma linje: Lidl ser över öppettiderna enskilt för kommuner och butiker. Också Sipponen nämner sommarstugorna och säger att trafiken tillbaka till städerna om söndagarna kan innebära annorlunda öppettider för en del butiker. Också stora evenemang kunde leda till förlängda öppettider, säger han.

"Bra för arbetslöshetsläget"

S-gruppens Arttu Laine välkomnar beslutet också som en möjlighet till fler arbetsplatser och arbetstimmar i landet.

- Det här är en god nyhet också när det gäller arbetsmarknadssituationen, säger Laine.

Keskos Jorma Rauhala är än så länge lite försiktigare med att uttala sig om ökat personalbehov.

- Det är svårt att uppskatta just nu, vi måste följa med läget.

Han säger att flera butiker säkert behöver mer personal, men att det också kan gå så att en del butiker som redan nu haft längre öppettider kanske får färre kunder och mindre personalbehov.

Facket oroligt

Servicefacket PAM oroar sig för att de nya öppettiderna kan innebära otrygghet för arbetstagarna, på många plan.

PAM:s ordförande Ann Selin säger att det finns säkerhetsrisker med att arbeta ensam på natten. Också svårigheterna att ta sig till jobbet udda tider, som mitt på natten, oroar fackförbundet.

Selin påpekar att det redan med nuvarande öppettider är svårt för anställda att ordna med barnvård och nu blir det ännu svårare.

Artikeln uppdaterad 16:05 med kommentarer från Lidl och PAM.