Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lam interpellationsdebatt i riksdagen

Från 2015
Uppdaterad 15.12.2015 16:31.
Programmet är inte längre tillgängligt

Regeringen besvarade på tisdagen en interpellation om öppenheten och korrektheten i lagberedningen och finansminister Alexander Stubbs (Saml) agerande. Stubb använde felaktiga uppgifter om utlåtanden om ett lagförslag i riksdagen i november. Interpellationen, som Vänsterförbundet och De gröna hade undertecknat, ledde inte till en speciellt fartfylld debatt. Till slut utmanade bara Vänsterförbundet på allvar regeringen.

Enligt Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki hade interpellationen inte enbart att göra med en ministers agerande, utan om något mycket större.

- Stubbs uttalande gav en bild av hela regeringens dåliga lagberedning, sa Arhinmäki.

Alexander Stubb sa att han redan har bett om ursäkt för det han sa. Samtidigt kriticerade han interpellationen.

- Särskild noggrannhet kan och bör man förvänta sig av en minister, det är klart. Det godkänner jag ändå inte att man i den här salen, till exempel under den här sessionen presenterar ogrundade anklagelser.

Stubb sa att han tänker göra sitt yttersta för att förstärka förtroendet för honom och hans ministerium. Enligt Stubb är det viktigt med en respektfull diskussion i riksdagen för att förstärka förtroendet för en transparent lagberedning.

I övrigt gav interpellationsdebatten lite i sak.

SDP utanför interpellationen

Socialdemokraternas riksdagsgrupp deltar inte i interpellationen.

Alexander Stubb under interpelaltionsdebatten

Enligt riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman utgår SDP från att Stubb inte fler gånger kommer med fel information.

De gröna höll också låg profil under debatten.

15 besvär till JK

Pinan för Stubb tar inte slut i och med interpellationsomröstningen i riksdagen.

Sammanlagt 15 besvär om Stubbs uttalanden har lämnats till justitiekanslern och riksdagens justitieombudsman, vilket innebär att diskussionen om Stubbs ställning fortsätter åtminstone fram till vårvintern.

Alla besvär har kommit från enskilda medborgare.

- Antalet är inte exceptionellt vid fall då ministrar figurerat i den offentliga debatten, säger kanslichef Kimmo Hakonen vid justitiekanslerämbetet.