Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Den bästa julklappen till barnen är en jul utan fulla föräldrar

Från 2015
Uppdaterad 18.12.2015 10:43.
När barnets juldrömmar går i kras
Bildtext När barnets juldrömmar går i kras

Kampanjen En nykter jul för barnens skull ordnas i år för adertonde gången av Nykterhetens Vänner i samarbete med en massa organisationer

Martti Vastamäki är en välrenommerad handkirurg och ortoped. Men han är också aktiv i organisationen Nykterhetens Vänner som nu för adertonde gången vädjar om en nykter jul. När han själv var elva år bestämde han sig för att aldrig dricka alkohol. Och det har han hållit hela livet.

- Barn väntar på julen och vill vara med och förbereda roliga överraskningar. Barns glädje är äkta men den obekväma sanningen är att många barns julstämning förstörs på grund av de vuxnas alkoholbruk.

Martti Vastamäki är handkirurg och ortoped men också ordförande i Nykterhetens Vänner
Bildtext Martti Vastamäki är handkirurg och ortoped men också ordförande i Nykterhetens Vänner

- För varje drucket glas förvandlas den vuxna. Den vuxna märker knappt själv förändringen. Men det gör barnet.

Med kampanjen vill man väcka den vuxna att se det hela ur barnets perspektiv. För barnet kan den vuxnas drickande vara mycket förvirrande. Och barnets sorglösa feststämning försvinner.

Alkoholen påverkar vardagen för 6000 finländska barn varje dag. Det effektivaste sättet att minska på konsumtionen är enligt Martti Vastamäki att höja priset på alkohol.

Annette Palanen är familjehandledare inom barnskyddet i Åbo. Hon kommer i kontakt med de familjer som barnskyddet vet har problem av olika slag. Men hon vet att det finns många som barnskyddet missar.

Annette Palanen är familjehandledare inom barnskyddet i Åbo
Bildtext Annette Palanen är familjehandledare inom barnskyddet i Åbo

- Många barn kan bli jätterädda också om mamma eller pappa är bara lite lätt berusad. Det ger en otrygghet. Och är man jätteberusad så glömmer man att ge barnen mat, barnen får sköta sig själva. Man glömmer att gå till butiken.

Barnen tvingas ta hand om sig själva i en familj där det har pågått länge.

Annette Palanen uppmanar grannar, anhöriga eller nära bekanta att vara lyhörda för barnets situation. Man ska inte vara rädd för att ta kontakt om man är orolig. Först kan man tala med barnets föräldrar. Men om man ser att det är akut, om småbarn är ute så sent som elva-tolvtiden på kvällen eller om man hör jättemycket skrik kan man ringa 112. Då kommer polisen i sällskap med socialjouren. Då bedömer socialjouren om barnen är i akut fara. Om så är fallet tas barnen bort hemifrån tills det blir upprett. Här vill Annette Palanen poängtera att det inte är fråga om ett omhändertagande. Ett omhändertagande har föregåtts av en långvarig process.

Att 6000 barn dagligen drabbas av sina föräldrars alkoholmissbruk är ingen överraskning för Annette Palanen. Hon misstänker att siffran i verkligheten är större än så. Det finns så många barn som drabbas av sina föräldrars "smygsupande". Alltså ett supande som inte syns utåt, men som kan vara lika allvarligt.

Väldigt många barn far illa av sina föräldrars supande på julen. Det kan vara nästan ännu värre för barn som utåt sett har det bra. För de blir inte sedda överhuvudtaget. Det finns inget barnskydd, inget socialt nätverk som kan ingripa i deras nöd, då kulisserna omkring barnet ser bra ut utifrån.

Mer om ämnet på Yle Arenan