Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stort svenskt hockeylöfte har Aspergers och adhd

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Sverige vinner igen.
Bild: EPA/TatyanaZenkovich/AllOverPress

Linus Söderström är en lovande talang i Hockeyallsvenskan och gör redan sitt andra junior-VM. Men livet har inte varit en dans på rosor. Det har varit en lång väg, säger han till svenska TV4.

Söderströms väg till toppen har varit kantad med utmaningar.

– När jag var liten hade jag problem att sitta still klassrummet och vara fokuserad på lektionerna. Trean var sista året jag gick i så kallad ”normal skola”, säger Söderström till TV4.

Söderström flyttade till en specialskola som tioåring och säger att han inte hade varit samma hockeyspelare utan sina särbegåvningar. Alla har inte varit förstående för Söderströms svårigheter.

– Någon kom och sa något som att ”du är helt CP i huvudet din jävla Asperger-dumskalle”. Klart man tog illa upp för jag var den jag var, det fanns inget jag kunde göra åt det. Det fanns många sekvenser och dagar i tonåren och ungdomsåren då jag inte mådde bra, säger Söderberg enligt Aftonbladet.

Ge aldrig upp

Söderström har stått för riktigt stabila prestationer för Vita Hästen i Allsvenskan. Han har spelat 12 matcher och räddat 92,7 procent av skotten.

I fjol fick Söderström chansen i junior-VM – och glänste. Det blev sju matcher och en räddningsprocent på 91,7. Sverige slutade fyra i turneringen.

Se en av Söderströms kanonräddningar här (Yotube).

Efter succén i junior-VM tvingades Söderström till en höftoperation. En till utmaning för målvakten, som nu är tillbaka och jagar speltid i U20-VM i Helsingfors.

– I slutändan när jag är på isen och det kommer ett skott, det älskar jag. Det är det som drivit mig och jag hoppas att folk, om de gillar något, att de fortsätter med det och har kul och aldrig ger upp.

Aspergers är en form av autism och adhd innebär bland annat koncentrationssvårigheter. Läs mer om diagnoserna här och här.