Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

En kortfilm som visar att längden inte spelar någon roll

Från 2015
Uppdaterad 31.12.2015 15:24.
Emma Klingenberg och Viktor Idman i varm omfamning.
Bildtext Så trevligt att se dig! Än så länge... Emma Klingenberg och Viktor Idman spelar ett förälskat par i en film om en dejt där ingenting går som det skall. Nästan.

En förälskad man med en mage i uppror, en förälskad kvinna som är allergisk mot liljor och en väska som hamnar på villovägar – där har ni huvudingredienserna i en kortfilm som påminner om att det enkla ofta räcker långt.

Tredje dejten inleds med en närbild av en ung man. En man som sammanbitet blickar in i kameran innan han yttrar den första meningen.

”Om världen var en snäcka skulle du vara pärlan".

Knappt har mannen yttrat det sista ordet innan ett leende spricker fram - och i samma veva låter kameran oss få veta att han står framför spegeln i ett badrum

Mer än så behövs inte för att vi skall förstå att han övar repliker. Romantiska repliker inför kvällens dejt.

En dejt som snart skall visa sig bli alltför komplicerad för verbala volter.

Enkla ingredienser

Det tar inte länge innan man inser att manusförfattaren och regissören Herman Karlsson har koll på sitt material. Han har gjort tydliga avgränsningar, inte varit rädd för att välja. Och välja bort.

Han svävar inte på målet när det gäller genrevalet och håller sig därefter inom dess ramar. Vilket innebär att han satsar på en situationskomik som formmässigt för tankarna till sitcom-världen samtidigt som den rent emotionellt spelar med igenkänningsfaktorer.

Utgångsläget är påtagligt i all sin vardaglighet. Situationen är bekant för de flesta och det är lätt att känna både för och med Robert (Viktor Idman) och Petra (Eva Klingenberg). Vi kan nästan se fjärilarna fladdra i hennes magen. Och vi vet alltför väl vad hans upproriska magkurr annonserar.

Att vi dessutom hunnit uppfatta att det skett ett misstag i vinbutiken gör att vi anar att kvällen inte kommer att öppna för romantiska kommentarer om pärlor och guldfiskar.

Bra avvägningar

Det är ytterst svårt att fatta åskådaren vid handen och lotsa denna i en viss riktning utan att samtidigt förstöra upptäckarglädjen – men Karlsson har inga problem med att hålla balansen.

Vi vet hela tiden vad som kommer att ske i nästa scen – och ändå inte riktigt.

I den här typen av kompositioner hänger mycket på skådespelarna och deras samspel och även där har Karlsson träffat rätt.

Viktor Idman och Emma Klingenberg levererar sina repliker med en naturlig lätthet och är överhuvudtaget chosefria på ett avväpnande sätt. Varför ser vi inte mera av dem på den stora filmduken? I det långa formatet?

En extra eloge går även till Max Bremer som lyckas förse sin delvis klichéartade gårdskarl med en oväntat charmig skärpa.

Inte illa för någon som hasar omkring i badrock större delen av tiden.

Kortfilmen Tredje dejten visas i Yle Fem onsdag 30.12.2015 kl. 19.45 och finns därefter tillgänglig 30 dagar på Arenan.

-----------
Hösten 2013 utlyste Finlands filmstiftelse, Svenska kulturfonden och Svenska Yle två manustävlingar på svenska i Finland. Tävlingen gick under namnet Kortfilm 2015 och Novellfilm 2015 och siktade på att vaska fram nya manusförfattare och högklassiga filmer på svenska för tv. Tävlingarna var öppen för professionella produktionsbolag och manusförfattare som jobbar på svenska. Priset bestod i produktion av tre kortfilmer och en novellfilm.
Yle Fem visar kortfilmerna Om vägar (29.12 kl. 19.45), Tredje dejten (30.12 kl. 19.45) och Maartin (31.12 kl. 19.40) samt novellfilmen Det går att operera (1.1 kl. 19.40)

Mer om ämnet på Yle Arenan