Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förhandlingarna strandade kring oljelagret i Nykarleby

Från 2015
Oljdepån i Kanäs, Nykarleby
Bildtext Arkivbild. Oljelagret är insprängt i berggrunden.

Oljehamnen i Kanäs i Nykarleby blir en utgiftspost från och med nästa år. Förhandlingarna som har förts med en svensk företagare föll ihop i höstas.

Det femåriga avtalet med den svenska oljelagringsföretaget Nordic Storage gick ut i februari i år, och sedan dess har en arbetsgrupp från Nykarleby letat efter ersättare.

Förhandlingar fördes med åtminstone en aktör. Enligt uppgifter till Yle Österbotten var det en tidigare chef vid Nordic Storage som visade intresse, men då i något annat bolags namn.

Ojepriset är lågt nu och det väntas stiga, vilket gör att lagring kan bli en god affär. Personen var till och med på besök i Nykarleby för att i detalj bekanta sig med anläggningarnas skick. Men det ledde ändå ingen vart.

- Det hela strandade i september, säger Maria Palm, SFP, stadsstyrelsens ordförande i Nykarleby.

Maria Palm, stadsstyrelseordförande i Nykarleby
Bildtext Maria Palm.

Ville inte bli oljehandlare

Enligt Jan-Erik Högdahl, tidigare styrelseordförande i Nykarleby, var motpartens krav för höga. Dels handlade det om en del tillstånd och dels om en garanti att man faktiskt får ut samma mängd olja som pumpats in dit.

- Han hade sådana krav att vi borde vara oljehandlare i Nykarleby för att kunna leva upp till dem. Och det vill vi nog inte bli, säger Högdahl.

Stadsstyrelseordförande Jan-Erik Högdahl i Nykarleby
Bildtext Jan-Erik Högdahl.

Första året utan intäkter

Så sent som i januari i år betalade Nordic Storage fortfarande hyra för oljelagret. Det betyder att år 2016 blir det första året på lång tid som Kanäs enbart är en utgiftspost. I budgeten viks 110 000 euro för skötsel av anläggningen.

Det handlar bland annat om att se till att de oljerester som sipprar in genom bergväggarna tas om hand.

Avveckling ett alternativ

För första gången på länge är nu frågan om Kanäs framtid helt öppen. De tillstånd som anläggningen har löper till utgången av år 2019 och innebär ett krav att bibehålla underhållet på nuvarande nivå tills dess.

- Senast under år 2019 måste vi fatta beslut om vad vi ska göra. Ska Kanäs fortsätta underhållas i hopp om nya hyresgäster eller ska vi avveckla och sanera? Det är frågan, säger Maria Palm.

Det finns inga kostnadsberäkningar för vad en avveckling skulle kosta, men man antar att det rör sig om stora summor. Det femåriga hyresavtalet med Nordic Storage har inneburit intäkter på 1,4 miljoner euro.