Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Postlådor utsatta för ofog i Borgå

Från 2015
Uppdaterad 16.12.2015 07:57.
Postlåda
Bild: Yle/Anna Ruda

Flera postlådor i Borgå har tömts på sitt innehåll under den senaste veckan. Om du har skickat julkort eller brev lönar det sig att kolla med mottagaren om de har kommit fram.

Under veckoslutet har åtminstone fyra postlådor i Borgå råkat ut för ofog: den i korsningen mellan Hållsvedsvägen och Estbackavägen i Estbacka, samt postlådorna i Gammelbacka, Näse och Hornhattula.

Har man satt post i de här lådorna ombeds man kolla med mottagaren om posten har kommit fram, konstaterar Posten i ett pressmeddelande.

Kriminalkommissarie Leif Malmberg vid Borgåpolisen säger att förundersökningen är på god väg. Polisen har misstänkta.

– Vi har spår på gärningsmännen, men kan av taktiska skäl inte säga något mer eftersom förundersökningen fortfarande pågår, säger Malmberg.

Ovanligt med uppbrutna postlådor

Malmberg konstaterar att gärningsmännen kanske har varit ute efter eventuella julklappsförsändelser.

Överlag är det ändå rätt ovanligt att någon bryter sig in i postlådor, eftersom det i dagens läge är ovanligt att folk skickar pengar per post. De flesta överför julklappspengar elektroniskt.

– Men så här i jultider är det förstås möjligt att det har funnits pengar i något av kuverten.

Polisen utreder fallet huvudsakligen som stöld eftersom något antagligen har stulits i samband med ofoget. Det kan också handla om en kränkning av kommunikationshemligheten.

Vad som eventuellt kan ha stulits är ändå fortfarande under utredning. Polisen kan ge närmare information först då förundersökningen har kommit längre.

Stulen post hittades i Näse

Enligt en postning som sprids på sociala medier hittades en stulen postsäck vid Näse sten på tisdagen. Tjuven hade rivit upp alla kuvert, troligtvis i hopp om att hitta pengar.

Personen som hittade den stulna posten skriver att hon försökte rädda så många av de julkort som hade frimärken som möjligt och förde dem till posten.

Julkorten som hade funnits inne i kuvert gick inte att rädda.

Artikeln uppdaterad 16.12.2015 kl. 7:55 med kommentar av Leif Malmberg.