Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bluffhot mot skolor i Los Angeles och New York

Från 2015
Uppdaterad 16.12.2015 08:10.
Handskrivna skyltar vid en lågstadieskola i Los Angeles som stängdes på grund av terrorhot 15.12.2015
Bildtext Handskrivna skylta vid ingången till en av de skolor som höll stängt i Los Angeles på tisdagen
Bild: EPA/EUGENE GARCIA

På onsdagen öppnas skolorna i Los Angeles igen efter att ha hållit stängt på tisdagen på grund av terrorhot. Samma hotmejl skickades till skolmyndigheter i New York, men där bedömdes hotet snabbt som en bluff.

På tisdag hölls över 1 000 skolor stängda i Los Angeles på grund av en e-post med hot om attacker mot skolorna. Medan över 1 500 skolbyggnader genomsöktes fick drygt 640 000 skolelever stanna hemma.

På tisdag kväll meddelade borgmästaren Eric Garcetti att den federala polismyndigheten FBI bedömde terrorhotet som icke-trovärdigt.

Samma hotfulla mejl skickades till skolmyndigheter i New York, men där bedömdes hotet snabbt som en bluff och skolorna fungerade som normalt.

Ordkrig mellan myndigheter i Los Angeles och New York

New Yorks borgmästare Bill de Blasio sade att den aktuella e-posten med terrorhotet inte innehöll "någonting trovärdigt". Han fick medhåll av stadens polischef William Bratton som beskrev skolstängningarna i Los Angeles som en "betydande överreaktion".

Parkerade skolbussar och sysslolösa bussförare i Los Angeles under terrorhot 15.12.2015
Bildtext Parkerade skolbussar och sysslolösa bussförare i USA:s näststörsta skoldistrikt, Los Angeles, på tisdagen
Bild: EPA/PAUL BUCK

I Los Angeles försvarade borgmästare Garcetti och stadens polischef Charlie Beck sitt beslut om att stänga alla skolor.

- Det är väldigt lätt att kritisera ett beslut i efterhand och basera sin kritik på resultat som beslutsfattaren inte kände till, sade Beck vid en presskonferens.

Beck tycker att New York-myndigheternas kritik mot deras kolleger i Los Angeles är ansvarslös, med tanke på vad man genomlevde i Kalifornien nyss. Han hänvisade till terrorattacken mot ett center för mentalt funktionshindrade i San Bernardino den 2 december. Där mördades 14 människor på personalfest av makarna Syed Farook och Tashfeen Malik.

Skolorna skulle attackeras med bomber, nervgas och automatvapen

Nyhetsbyrån AP har fått ta del av det hotmejl som hade mottagits av skolmyndigheter i New York. Det mejl som orsakade skolstängningarna i Los Angeles ska ha haft ungefär samma innehåll.

Enligt AP är hotmejlet rätt långt, det innehåller 360 ord. Där varnades för att skolelever vid "varje skola i New Yorks skoldistrikt ska massakreras utan nåd". Attackerna skulle genomföras med bomber, nervgas och automatvapen.

De skulle utföras av avsändaren och "138 kamrater". Den anonyma avsändaren påstod sig ha blivit skolmobbad vid ett gymnasium i New York, men påstod sig också vara jihadist.

Hotmejlet innehöll inte ett enda korancitat och skribenten stavade Allah med liten begynnelsebokstav.