Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sara Forsberg skapade rymdvarelsespråk till Star Wars-film

Från 2015
Uppdaterad 17.12.2015 10:54.
Sara Forsberg.
Bildtext Sara Forsberg i studion i Jakobstad.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Sara Forsberg från Jakobstad, numera Los Angeles, har skapat ett språk för en del av de rymdvarelser som ingår i nya Star Wars-filmen The Force Awakens. Det skriver Helsingin Sanomat i sin Nyt-bilaga.

Erbjudandet kom redan i början av Sara Forsbergs karriär våren 2014. Enligt kontraktet har hon inte kunnat prata om sin insats innan filmen har fått sin premiär.

Sara Forsberg blev berömd över natt mer eller mindre via sin Youtubevideo What Languages Sound Like to Foreigners där hon härmade olika språk.

Youtube-kändisskapet ledde omedelbart till att många tog kontakt och erbjöd Forsberg jobb. Tack vare dem flyttade Forsberg till Los Angeles.

Hemligt jobberbjudande

Ett jobberbjudande har Forsberg inte fått tala om före nu. I april 2014 tog produktionsbolaget Lucasfilm kontakt. Producenterna till Star Wars-filmen The Force Awakens ville att Forsberg skulle skapa ett språk som rymdvarelserna talar i filmen.

Sara Forsbergs manager, Johannes Ylinen, åkte direkt iväg under natten till USA från BB där hans fru födde barn. Johannes Ylinen åkte iväg för att underteckna ett avtal om tystnadsplikt kring Sara Forsbergs insats i den kommande filmen.

- När jag fick höra om projektet trodde jag att någon skojade. Jag trodde att man använde erfarna språkexperter i sådana filmer. De ville på riktigt ha mig, den lilla Youtube-flickan från Österbotten, säger Forsberg till Helsingin Sanomats Nyt-bilaga.

Forsberg fick några sidor ur filmens manus för att hon skulle översätta texten till utomjordningarnas nya språk.

- Det var ganska enkelt. Jag hittade på ord, använde dem med rätt betydelse, skrev repliker och spelade in dem. Jag funderade mycket på betoningar och uttal för att det inte bara skulle låta som "brskbrzt", säger Forsberg till Helsingin Sanomat.

Inspiration från Youtube

Inspirationen till det nya språket hittade Forsberg från Youtube där hon tittade på videor med språk som hon inte alls förstod. Slutresultatet skulle inte i alla fall få likna ett existerande språk.

Forsbergs egen röst hörs inte i filmen. Hon skickade ljudfiler med replikerna till USA och skådespelarna lärde sig dem.

Sekretessavtalet mellan Forsberg och filmens produktionsbolag gjorde att Forsberg inte fick avslöja något alls före filmen hade premiär. Forsberg måste alltså vara tyst i över ett och ett halvt år. Hur mycket betalt hon har fått vill hon inte avslöja, men hon säger Till Helsingin Sanomat, ”att hon klarar sig riktigt bra en tid.”

”Ser bra ut på CV:n”

Forsberg har inte sett någon Star Wars-film och inte heller någon annan scifi-film. I måndags var hon i alla fall på premiären av The Force Awakens och då fick hon också höra sitt språk för första gången. Efter premiären tackade filmens regissör J.J. Abrams speciellt några av dem som hjälpt till med filmen. Forsberg var en av dem som han nämnde.

I filmens sluttexter står Forsbergs namn för "additional alien dialect."

- Det ser ganska bra på ut på CV:n, säger Forsberg till Helsingin Sanomat.