Sverige sätter inte in Jasplan mot IS
Den svenska regeringen bidrar inte med Jasplan i kriget mot IS och hänvisar till brist på FN-mandat.
Sverige svarar i dag på Frankrikes begäran om bistånd i kriget mot Islamiska staten. Den svenska regeringen förstärker insatsen i Mali och Centralafrikanska republiken, samt bidrar med militära transporter, bland annat med ett Herculesplan. Dessutom kan man erbjuda särskilt materiel, som ammunition, men det är en fråga som måste behandlas i riksdagen.
Däremot väljer Sverige att inte skicka Jas Gripen-plan, vilket allianspartierna inom oppositionen hade krävt.
- Våra folkrättsliga experter säger att man kan kalla det ett slags gråzon, när det gäller folkrätten, än så länge. Det kan förändras snabbt om det kommer ett FN-mandat som talar om uttryckligen insatser i Syrien, då är det tydligare. Vi är alltid väldigt noggranna med att det ska finnas en folkrättslig grund. Därför gick det bra i Irak, men det finns en gråzon då det gäller Syrien, säger utrikesminister Margot Wallström.
Wallström hänvisar till att flera aspekter har vägts in då regeringen tog beslutet.
- Vi tittar också på möjligheten att få insyn, är det otydligt med insyn och beslutsfattande i en sådan här övning, då väger det in, säger Wallström.
"Det här motsvarar Frankrikes önskan"
Regeringens beslut kommer trots det att få kritik av den borgerliga Alliansen, som anser att Sverige inte kan vänta sig militärt bistånd av andra EU-länder, om man inte självt är beredd att bidra också med jaktplan.
Margot Wallström svarar att Sveriges bidrag till Frankrike rimmar väl med den hjälp som landet hade önskat.
- Det har inte handlat om krav från Frankrikes sida utan om ett slags önskelista. Det som de omedelbart gick ut och nämnde är det som kallas "back fill", alltså att man fyller på med insatser i Centralafrikanska republiken och Mali. Det lösgör soldater och resurser för deras del. Och det har vi ett väldigt klart svar på. Och flygtransporter och logistik betyder väldigt mycket.
Försvarsminister Peter Hultqvist säger att Sveriges deltagande kan utökas efterhand som operationen utvärderas. Enligt honom har Sverige fört nära diskussioner med Finland i den här frågan.
I och med Frankrikes begäran om bistånd från andra EU-länder i kriget mot IS är det första gången som EU:s solidaritetsklausul prövas på det här sättet.