Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nya skolan i Vårberga ska stå tom så lite som möjligt

Från 2015
Niklas Läckström.
Bildtext Niklas Läckström.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Det passar utmärkt att samla finsk och svensk skola, bibliotek och ungdomslokal i samma byggnad. Det tycker Niklas Läckström, rektor för Vårberga skola i Borgå, om skolans planerade nybyggnad.

Planeringen av den nya skolan i Vårberga har tagit en klar vändning. I ett skede ansågs den planerade skolan vara för liten, men planen skulle inte göras om, men nu visar det sig att planerna har fått svälla ut.

Nu ska byggnaden inte bara innehålla en finskspråkig och en svenskspråkig skola, utan även bibliotek, ungdomslokal och en större gymnastiksal än tidigare tänkt.

Tillsammans med ungdomstjänsterna kan vi tidigt se de barn som riskeras att slås ut. Det kan leda till många små framgångssagor.

Niklas Läckström

Vårberga skolas rektor Nicklas Läckström tycker att planeringen nu är inne på rätt spår.

- I vissa skolor är lokalerna i bruk endast 25 procent av tiden. Hela det här paketet gör att vi får en byggnad där vi får valuta för våra skattepengar. Skolan står inte tom stora delar av dygnet.

Stora fördelar för skolan

Att ha bibliotek i samma lokaler som skolan fungerar bra, tycker Läckström. Han anser att bibliotekspersonalens expertis är guld värd när det gäller att luska ut hurdan läsning som lockar barnen.

ritningar
Bildtext Vårberga skola som den planeras.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Också närheten till ungdomstjänsterna är viktig, det hjälper att förhindra att barn slås ut ur samhället.

- Tillsammans med ungdomstjänsterna kan vi tidigt se de barn som riskerar att slås ut. Det kan leda till många små framgångssagor, vilket har en enorm betydelse för barnen i området.

Många chefer kräver koordination

Ett stort projekt kommer inte helt utan problem som måste lösas.

- Man brukar säga att ju fler kockar desto sämre soppa. De nuvarande planerna ger 5-6 olika chefer inom samma hus. Det kommer att krävas en massa koordination för att få allting att gå ihop.

Vårberga skola och Kevätkummun koulu i Borgå
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Läckström menar ändå att den intensiva planeringsprocessen har fört de olika parterna ganska nära varandra.

- Vi har hittat varandra, så jag ser mycket hoppfullt på verksamheten.

Gymnastiksalen kan ge ekonomisk fördel

Både bildningsnämnden och lokalitetsledningen i Borgå har stött den stora modellen där skolorna, biblioteket och ungdomslokalen inhyses i samma byggnad.

Samtidigt kan en stor gymnastiksal vara en stor fördel.

- Skolan i sig har inte så mycket behov av den, men om det är en stor gymnastiksal så kan vi hyra ut den till fullt pris om till exempel någon vill ordna en turnering här, säger Läckström om de ekonomiska fördelarna.