Hoppa till huvudinnehåll

Vega

En God Jul med Radio Vega

Från 2015
Uppdaterad 23.12.2015 10:20.
Julstjärna i kvällsbelysning
Bildtext Julklassiker och mycket musik står på programmet på Radio Vega i jul.

Julen, följd av nyårsfirandet och trettondagshelgen erbjuder för många ett välkommet avbrott i vardagens brådska. Helger och lediga dagar ger också plats för radiolyssnande.

Därför dukar Radio Vega också i år fram ett synnerligen digert julbord. Mycket av kanalens välkända innehåll återfinns i tablån också under helgerna. Utöver det bjuder Radio Vega också på en rad specialprogram, dignande av berättelser, anekdoter, samhällsanalys och julkänsla. Här hittar du några av dem:

Julstämning hela veckan

Kulturens bokvaka är för många en kär jultradition. Svenska Yles kulturredaktion samlas för att ge tips om årets största läsupplevelser och de bästa hårda paketen. Programvärdar är Anne Hietanen och Staffan von Martens.
Bokvakan sänds torsdag 17.12 kl. 19:22-22:00.

Tongåvan med Camilla Kivivuori bjuder inför julen på en förlängd sändning, fylld av julhälsningar från hela Svenskfinland.
Den sänds fredag 18.12 kl. 19:30-22:00.

Min jul är en ny serie som sänds under julveckan. I den hör du kända finlandssvenskar från olika samhällsområden berätta om sitt julfirande kryddat med julminnen och varvat med julsånger de själva valt. Bland gästerna finns äventyraren Pata Degerman och Nylands Brigads kommendör Kjell Törner.
Min jul sänds 21-25.12 kl. 11:03 med repris samma kväll kl. 18:03.

De vackraste julsångerna är också en ny serie som går under julveckan. Det är fråga ett renodlat musikprogram som görs i samarbete med Julradion.fi. Här hör du de vackraste, käraste och mest kända julsångerna från hela Norden. Ett perfekt sällskap till julsysslorna eller till att stilla sig en stund i all brådska.
De vackraste julsångerna kan du njuta av 21-25.12 kl. 13:03 med repris samma kväll kl. 21:05.

Rimakuten erbjuder julrim, traditioner och skön julstämning med Pia Abrahamsson och Stan Saanila, kvällen innan julafton. Tips och hjälp för rimskrivandet serveras i programmet som sänds onsdag 23.12 kl. 19:22-21:00

På julafton utlyses julfreden via Radio Vega traditionsenligt kl. 11:55 från Åbo. Efter det är det Eva Frantz och Kati Enkvist som i direktsända God Jul lotsar Svenskfinland genom julaftonen. Julbönen sänds från Borgå Domkyrka kl. 17:00. Under hela julkvällen sänder Radio Vega julmusik varvat med intervjuer och berättelser om julen och julfirandet.

Juldagen direktsänds Julottan från Trefaldighetskykan i Vasa kl. 8:00. Efter det, kl. 9:03, dukar Benny Törnroos fram programmet Från änglasång till bjällerklang, om hur julen alltid har varit en inspirationskälla för tonsättare och låtskrivare. Fokus på Beatles julmusik står i turen kl. 12:03 på juldagen.

Mellandagarna och nyår

Sverige är finskt är en serie producerad av Sveriges Radios Sisuradio som sänds i mellandagarna. Över 700 000 svenskar har finsk bakgrund, ännu många fler har någon form av koppling till Finland och de finska avtrycken i det svenska samhället är många och synliga. Sverige är finskt besöker i fyra avsnitt orter som speglar Sveriges finska sidor som Eskilstuna, sverigefinnarnas huvudstad med arbetskraftsinvandringens döttrar och söner, Haparanda som trots långa perioder av assimileringspolitik ändå är Sveriges finskaste stad, Torsby kommun och de värmländska finnskogarna och Stockholm där Sveriges största finska befolkning bor. Sverige är finskt sänds 28-31.12 kl. 12:10

Jean Sibelius jubileumsår till ära sänds under mellandagarna och trettondagsveckan serien Sibelius, en programserie ursprungligen gjord i början av 1980-talet, som berättar om Jean Sibelius liv och musik. Den hör du 28.12-7.1 kl. 22:15.

Nyårsaftonens kväll bjuder Radio Vega bl.a. på Nyårsfest, mängder av musik att fira in det nya året med och vid midnatt ringer Helsingfors domkyrkas klockor in 2016. På nyårsdagen står bl.a. Republikens Presidents nyårstal traditionsenligt på repertoaren, det sänds kl. 12:00.

Resereportage bjuds det på under trettondagsveckan. I en serie på fem avsnitt besöker Staffan Forssell bl.a. Kina, Spanien och Italien och bjuder på både historia, god mat och dryck. Reportagen sänds 4-8.1 kl. 12:10

Förutom dessa, några plock, bjuder Radio Vega under helgerna förstås också på en mängd andra spännande, fascinerande och fängslande program. Bland annat står en hel del Radioteater på repertoaren. Pjäsen Ett äpple från KII-LII sänds t.ex. söndag 27.12 kl. 12:03. En favorit i repris, Och om bettlare och vägmän, sänds nyårsdagen kl. 9:03.

Vi på Radio Vega vill samtidigt önska alla lyssnare en riktigt God och Fridfull Jul och ett Gott och Framgångsrikt 2016, i radions sällskap.