Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Benita Backas-Andersson ger en röst åt det svåraste

Från 2015
Uppdaterad 17.12.2015 05:41.
Kvinna på  stan

Den starka texten i Lappträskförfattaren Benita Backas-Anderssons bok När rädslan vilar finns nu som talbok. Det är författaren själv som läser.

När rädslan vilar är en ärlig och modig bok om det lilla barnets utsatthet i en familj där våld och missbruk tar över. Mycket handlar om Benitas egen barndom och uppväxt.

Att spela in texten var ingen lätt sak att göra. Hon satt många dagar tillsammans med sin son Stefan Backas i hans studio i Malax.

- Vi delade en stark upplevelse. Bara vi två vet vad vi gick igenom, säger Benita Backas-Andersson. Det blev många pauser för att andas och för att gråta.

Cd skiva

Det är med en spröd, vacker och enkel ljudvärld som Stefan Backas ”tonsätter” berättelserna. Is som sprakar och brakar, en ensam vindklockas höga toner, en stilla julpsalm.

- Texten blir mera levande så här och kommer ännu närmare. Den berör kanske ännu mera än boken.

Det var julafton igen. Signad juletid. Efter en lång tid av städande och tvättande i det stora mörka huset skulle också flickan tvättas så hårt att huden gick sönder. Allting skulle skuras sönder. Tvättas ihjäl.

Boken har sålts i många upplagor och belönades av Svenska Litteratursällskapet. För Benita Backas-Andersson är berättelsen om hur barn lätt kan ta skada av vuxenvärlden viktig att sprida.

- Särskilt vill jag vända mig till dem som utbildar sig inom socialvård och till att bli lärare och kommer att jobba med barn. Jag vill öppna ögon, säger hon.

Talboken finns att få åtminstone på Luckan i Borgå och i Lovisa bokhandel. En finsk översättning av boken i Liisa Ryömäs tolkning har precis utkommit, Kun pelko on levolla.