Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Blåmusslan kvar ännu nästa år

Från 2015
Utställning i Blåmusslan
Bildtext Blåmusslans naturum öppnade i början av 1990-talet.
Bild: Yle/Monica Forssell

Blåmusslan i Kasnäs fortsätter som vanligt ett år till. Fortstyrelsen gör inga ändringar i konceptet ännu, utan fortsätter diskutera vidare med lokala turistföretagare på Kimitoön.

Besökarantalet har minskat och Forststyrelsen har nyligen öppnat Tykö nationalpark samt tagit över Örö.

Enligt Jouni Aarnio, områdeschef för Forststyrelsens naturtjänster i Södra Finland måste konceptet ses över, men inga förhastade beslut ska göras och dialogen med ortens företagare fortsätter, lovar Aarnio.

Turistföretagare och Forststyrelsen möts i Blåmusslan
Bildtext Möte om Blåmusslan.
Bild: Yle/Monica Forssell

I måndags träffades ett tjugotal företagare, representanter från Kimitoöns kommun samt Forststyrelsen en första gång för att diskutera framtiden.

Budet från ortens företagare är tydligt: Blåmusslan bör bli kvar men behöver fräschas upp.

- Vi hoppas att Blåmusslan blir kvar men utvecklas och blir nyare och fräschare, säger Pirjo Hoffström, vd för Skärgårdsbokning.

Blåmusslan i Kasnäs.
Bildtext Båmusslan behövs som besöksmål men måste förnyas, tycker turistföretagare i regionen.

- Konceptet måste förnyas. Bengtskär, Örö och Kasnäs är varumärken som människor känner till, men vad är Blåmusslan? Blåmusslan måste profileras på nytt, säger Johan Stenbäck.

Henrika Enestam från Kasnäs bad och restaurang håller med.

- Det är mycket viktigt att Blåmusslan blir kvar men verksamheten måste bli informativare och intressantare.

”Inte råd att upprätthålla allt”

Vad Forststyrelsen egentligen vill göra med Blåmusslan är inte klart.

Planer på att sälja i Kasnäs har Forststyrelsen inte men verksamhetsmiljön har under de senaste åren förändrats, förklarar Jouni Aarnio och därför måste se över konceptet.

- Forsstyrelsen upprätthåller nyöppnade Örö, Tykö nationalpark, Skärgårdscentret i Korpoström. Vilken är Blåmusslans roll i det hela? frågar sig Aarnio.

Till saken hör också att Forststyrelsen nästa år öppnar ett litet naturum på Örö. I huvudsak är det meningen att turistföretagaren på Örö sköter guidningar och information om skärgårdsnaturen.

- Men helt utan Forststyrelsens medverkan fungerar det inte, förklarar Hanna Ylitalo, chef för Skärgårdshavets nationalpark, och då räcker pengarna inte till allt.

Att Forststyrelsen vill samarbeta mera med ortens företagare är klart men hur samarbetet ska se ut och vilka som ska ingå i samarbetet är det som nu ska diskuteras.

Blåmusslans basutställning från 1993

Blåmusslans naturum är beläget på Kasnäs udden och består av en utställning där skärgårdens natur, både ovan och under vattenytan visas upp.

Basutställningen är från 1993 och har med undantag av en del som presenterar Östersjön samt en del som berättar om havsörnen inte förnyats sedan naturum öppnade.

Under sommarmånaderna ställer också konstnärer ut i Blåmusslan. Det finns en naturstig i anslutning till Blåmusslan och det ordnas guidningar.

Hanna Ylitalo vid en av Blåmusslans montrar.
Bildtext Enligt Hanna Ylitalo är nittio procent av Blåmusslans besökare sådana som besökt utställningarna tidigare.
Bild: Yle/Monica Forssell

För ortens företagare är det viktigt att Blåmusslan fortsätter eftersom Blåmusslan intresserar turisterna.

- Ett förnyat Blåmusslan skulle stöda oss företagare, säger Johan Stenbäck som ordnar seglatser med galeasen Inga i skärgården.

Det som också diskuterades under mötet var möjligheterna att öppna en bokningscentral i anslutning till Blåmusslan.

- Det borde finnas produkter här som berättar vad man kan göra på olika ställen i skärgården och hur det ser ut på olika öar, säger Ylitalo.

- Det kom faktiskt fram riktigt bra idéer under mötet, sammanfattar Jouni Aarnio som kommer att sammankalla till flera liknande möten nästa år.