Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fiskarsföretag vill göra whisky och gin

Från 2015
Uppdaterad 16.02.2016 14:49.
Susanna Kankare och Jari Leinonen vill skapa ett destilleri i Fiskars
Bildtext Susanna Kankare och Jari Leinonen med vilda örter i Fiskars
Bild: Yle/Monica Slotte

Nytt destilleri för alkoholdrycker planeras i Fiskars i Raseborg. Ägräs Distillery vill satsa på närplockade örter och lokalt kunnande.

En del av eldsjälarna bakom projektet har redan erfarenhet av att brygga öl. Nu vill Jari Leinonen vid bryggeriet Rekolan Panimo ta steget vidare och satsa också på starkare drycker.

Vilda örter viktiga

Leinonen visar stora knippen av örter som gråbo, röllika och ljung som i framtiden kan smaksätta akvavit, gin och whisky.

- Det här är vilda örter som plockas i närheten och som man vanligen inte använder i matlagningen. Bär kan också komma ifråga. Det är den finska naturen som är vårt trumfkort.

Lokala örter som kan användas i drycker
Bildtext Örter finns att plocka i närheten
Bild: Yle/Monica Slotte

Gruppen vill utnyttja lokala hantverkare att formge flaskor och bygga möbler till det planerade provsmakningsrummet The Tap Room. Projektet är alltså fast förankrat i bruksmiljön men har samtidigt siktet inställt också på en större och mer internationell marknad.

- Vi kommer att röra oss på mässor och andra branschevanemang för att berätta om vad vi kan erbjuda. Samtidigt knyter vi kontakter till utlandet, berättar Jari Leinonen.

Namn med anor

Namnet Ägräs kan spåras tillbaka till lingvisten och teologen Mikael Agricola. Under 1500-talet skrev han om ört- och spannmålsguden Egres som omtalas i karelsk folktro.

I Fiskars tar man fasta på en modernare variant med prickar.

- Namnet är lätt att associera till Skandinavien och ä-prickarna uppfattas som skojiga utomlands, förklarar Fiskarsbon Susanna Kankare.

Kankare är delägare och en av de dem som var med och grundade Ägräs Distillery. Hon jobbar med fortbildning och kreativt samarbete i Fiskars och vet vad orten har att erbjuda.

- Jag är bekant med bryggeriets killar och tidigare samarbeten har förlöpt väl. Därför var tröskeln låg att haka på redan i början av processen.

Susanna Kankare kommer att utforma konceptet för The Tap Room och driva verksamheten där.

Många bäckar behövs

Destilleriet byggs upp som ett aktiebolag via gruppfinansiering. I december bör man få ihop minst 60 000 euro eller 30 procent av helhetskostnaden som uppgår till ungefär 200 000 euro.

I medlet av december har fem procent eller drygt 10 000 euro investerats i projektet. Jari Leinonen har gott hopp om att man får ihop summan som behövs.

Om målet uppnås engagerar sig investeringssajten Invesdor och finansieringen får kraftigare vingar.

- Hittills har vi bara vänt oss till vänner och bekanta. Vi har själva investerat pengar i projektet som kommer att kräva mera resurser för renovering och apparatur, säger Jari Leinonen.

Uteservering vid ån

Destilleriet byggs i den gamla knivfabriken i Fiskars, i samma byggnad som Rekolan Panimo. Vägg i vägg med bryggeriet finns det en hel del att fixa men där gömmer sig också nya möjligheter.

- Vi är ju nära åstranden. Här skulle det sitta bra med en liten uteservering där man kan avnjuta våra drycker, funderar Leinonen.

Här kan det nya destilleriet öppna terass invid Fiskars å.
Bildtext Här kan en uteservering byggas
Bild: Yle/Monica Slotte

Utrustningen har en leveranstid på ett år och under tiden finslipas recepten. Om ett år hoppas man komma igång med produktionen. Runt 2020 torde den första whiskyn vara färdiglagrad i Fiskars.

Ägräs Distillery beräknas skapa åtminstone ett par nya jobb på orten.