Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Ett liv utan lögner är omöjligt

Från 2015
Collage
Bildtext Dina miner kan avslöja dina lögner. I alla fall kombinerat med att du sänker rösten, blinkar mycket och berättar onödiga detaljer.

Våra näsor kanske inte växer när det händer, men det finns annat som avslöjar oss när vi ljuger. Att ljuga är något som alla gör – skulle en värld utan lögner ens vara möjlig?

Studier visar att du på en dag får höra mellan tio och 200 lögner. Träffar du en främling ljuger hen i medeltal tre gånger under de tio första minuterna ni pratar.

Enligt psykolog Axel Aminoff ljuger vi ofta för att ge en bättre bild av oss själva.

- Vi vill visa oss i ett bättre ljus. Inom mitt jobb brukar folk ljuga om otrohet och hur mycket alkohol de druckit.

En lögn kan avslöjas av olika faktorer. Om någon blinkar mycket, berättar onödigt många detaljer, står med fötterna pekande mot en utgång eller sänker röstläget kan det vara indikatorer på att personen talar osanning. I sig själva är det här bara beteenden, men flera på en gång kan betyda lögn.

- Ofta handlar en lögn om bilden av en själv eller att man vill dölja något, säger Aminoff.

Skor
Bildtext Om den du pratar med omedvetet står med fötterna mot utgången får du kanske inte höra hela sanningen.
Bild: Yle/Hanna Nordenswan

Stämmer ditt CV – ärligt?

Att överdriva då man söker jobb är väl naturligt. Du ska ge en bra bild av dig själv för att få ett jobb och då brukar de flesta tycka att det är tillåtet att bre på lite. Till och med psykologen Axel Aminoff har gjort det.

Senast jag sökte jobb anmälde jag att jag talar tyska. Det var en lögn.

- Jag talar inte tyska så bra. Syftet var att sannolikare få jobb.

Helgar ändamålet alltså medlen?

- Det var absolut fel, men jag ljög för att det fanns ett ändamål och det var inte så farligt. Men om jag sagt att jag var kirurg hade det haft allvarliga konsekvenser!

Du ljuger ofta omedvetet

Trots att vi alla ljuger betyder det inte att vi menar något ont med det. Tänk dig en värld där alla alltid säger sanningen om allt – antagligen skulle många av oss gå omkring och känna oss rätt sårade. Därför tar vi till vita lögner när våra vänner frågar om de ser trötta ut eller när de undrar om den där nya tröjan sitter snyggt.

- Det man kallar lögn är att du är medveten om att sanningen inte är så här. Till exempel: Alexander Stubb ljög, det var uppenbart att han ljög. Men när vi säger att vi ljuger 10-200 gånger per dag handlar det mycket om vita lögner, säger Axel Aminoff.

Aminoff delar in lögner i medvetna och omedvetna. Sedan finns det också överdrifter, som kanske inte är lögner i sig.

- När katolska kyrkan frågar om du haft syndiga tankar svarar du kanske nej. Det är inte att aktivt ljuga men man gör omedvetna modifikationer av sanningen för att tjäna ens egna syften.

Olika lögner till olika människor har också olika konsekvenser. Det är inte samma sak att ljuga för en främling som för en partner.

- Det är svårare att ljuga för människor man är nära – men samtidigt är det sannolikare att man försöker ljuga för dem. Det är inte en så stor poäng att ljuga för någon som kommer emot på gatan, inte om man ljuger i manipulativt syfte.

Du vill kanske också ge en bättre bild av dig själv just åt människor som står dig nära.

- Ens make eller maka, eller arbetsgivaren är viktiga personer, så det är viktigt att ge en viss uppfattning åt dem.

En ärlig värld

När vi föds vet vi inte ännu hur man ljuger. Barn är ofta ärliga och kan till en början inte ens ljuga.

Barn ljuger inte egentligen, de har en livlig fantasi.

- Gränsen kan vara lite otydlig. Barn kan ju också ljuga om de gjort något förbjudet.

Det är samvetet som är nyckeln till allt, som får oss att låta bli att göra dåliga saker.

- Man ljuger kanske lite i misstag och får dåligt samvete. Vi gör misstag. Jag tror inte att man kan komma igenom hela livet utan att ljuga, men vi gör ju inte det systematiskt.

Enligt Aminoff har barn inte ännu ett samvete som vuxna. Barn måste lära sig empati, och om de själva aldrig behandlas empatiskt kan det vara svårt.

- Ett barn som inte möter empati är mindre känsligt för dåligt samvete och tröskeln att ljuga blir lägre. Orsaken till varför vi inte ljuger är att det är ganska svårt för oss, för vi har samvete och moral. Man gör ju illa när man ljuger.

Enligt studier ljuger män oftare om sig själva och kvinnor ljuger oftare för att skydda andra. Att komma med en osanning för att hjälpa eller skydda kan egentligen bidra till en bättre värld.

- Man gör en konsekvensbedöming i sitt huvud innan man ljuger. Sedan finns det människor som får njutning av att ljuga, det vi folkligt kallar mytomaner.

Pinocchio
Bildtext Näsan växer alltid då du ljuger. Det är sant.
Bild: Standard restrictions apply. / sxc.hu

Allvarliga lögner är ovanliga

Det finns förstås också människor som ljuger metodiskt, ofta och allvarligt. Men då handlar det inte längre om något normalt.

- Det är ovanligt. Någon som ljuger ofta eller om allvarliga saker – det är ofta fråga om en ganska allvarlig patologi. Att ljuga i manipulativt syfte är patologi, säger Aminoff.

- Det är inte vanligt, nog är det exceptionellt att man ljuger, medveten bedrar någon. Det är ju oempatiskt att ljuga, du utnyttjar den andras godtrohet för dina egna ändamål.

Men ärligt talat ljuger vi ju alla, i alla fall lite.

- Det är lite som med att stjäla. De flesta har nog knyckt något från butiken när man var liten, kanske som vuxen också märkt att man inte betalat för bananerna i kassen och inte gått tillbaka för att betala. Men vi stjäl inte systematiskt, för vi har en moral och ett samvete.