Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Din guide till att undvika Stjärnornas krig

leksaker
Bildtext SPOLERVARNING! Ingen av de här figurerna är John Boyega eller Daisy Ridley!

Om du är rädd för spoilers ska du titta hit. Vi ger dig några snabba tips på hur du ska undvika störtfloden av information om den senaste Stjärnornas krig-filmen.

Det går inte alltid som på Strömsö. Inte heller går det som i The Matrix där du kan svälja piller för att glömma allt du inte vill veta. Det är helt enkelt inte alltid lätt att vara fluffig och ovetande.

Vilket är jättejobbigt om du är en av dem som gillar Stjärnornas krig och har tänkt att se den nya filmen, men inte har biljetter förrän till en visning längre fram någon gång. Sannolikheten att någon någonstans av någon anledning kommer att avslöja detaljer som du absolut inte vill veta, är hög. Så vad ska du då göra?

Välj dina vänner med omsorg

Helst ska de vara sjukt ointresserade av Stjärnornas krig. Men inte så ointresserade att de inte följer med dig och ser filmen på bio. Och tillräckligt intresserade för att förstå din besatthet med att undvika alla former av information som ens kan antyda var den nya filmen tar vägen.

Det är en svår balansgång. Det kan bli nödvändigt att skaffa nya vänner.

Använd programvara för att filtrera ditt internet

Att vistas på internet och i synnerhet på sociala medier just nu är för den spoilerfobiske Stjärnornas krig-fantasten som att som att vara birollsinnehavare i en zombieskräckis – det är bara en tidsfråga innan någon hjärndöd typ kommer och överraskar dig när du minst anar det.

Skydd är en nödvändighet.

Simon hade klätt upp sig.
Bildtext Simon använder inte foliehatt, men han vet nog hur man blockerar oönskad information ändå!

Här tog vi paranoians mästare Simon Karlsson på X3M till hjälp. Simon har inte bara ett utan TVÅ filter som står mellan honom och floderna av ny Stjärnornas krig-trivia. Dels har han ett tillägg som gömmer alla statusinlägg och innehåll som har ordkombon ”Star Wars” i sig, och dels ett annat som ger honom en varning innan han förhastat går in på olika sidor på nätet där det kan finnas spoilers.

Simon är en klok man som inte kommer att bli någons brunch i zombieapokalypsen. Han kommer inte heller att veta något om nya Stjärnornas krig. Eller något annat heller, kan man förmoda, eftersom Stjärnornas krig verkar vara allt som finns på nätet just nu, och det har han ju filterat bort...

Göm dig i en bastu

Bastutipset var ett bidrag från en kär lyssnare, och tanken är sund. Det mest handfasta du faktiskt kan göra är att låsa in dig i avskilda utrymmen utan kontakt med omvärlden. Lämpliga platser att rida ut stormen på skulle kunna vara:

  • Farmors vind. Även om farmor har en TV där är den förmodligen från samma år som dansen Hand Jive var populärt, så du bör vara trygg.
  • En säck i tjockt tyg. Den ska gärna befinna sig i en potatiskällare.
  • Flytta till Nordkorea (ett av många tips från våra kollegor på BBC), förutsatt att du står ut med att hjärntvättas av bilder på Kim Jong-un istället för stormtroopers och ljussablar.

Om inget av det här fungerar återstår bara att förlika dig med ditt öde och hoppas att du lyckas bättre sen när nästa del i rymdsagan har premiär i framtiden.

Mer om ämnet på Yle Arenan