Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vårdare upprörda över alterneringsvillkor

Från 2015
Mia Majasaari
Bildtext Barnmorskan Mia Majasaari var alterneringsledig i ett år. Nu har hon orken att jobba igen.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Nu blir det svårare att få alterneringsledighet. Efter årsskiftet måste du ha jobbat minst 20 år och du får bara ta 180 dagar lång ledighet. Det här upprör inom vårdbranschen.

- Det är väldigt viktigt för vårdpersonal att ha möjligheten att ta en liten paus och genom det ha ork att jobba till pensionsåldern, säger huvudförtroendeman Kim Berg på Vasa centralsjukhus.

Bildtext Kim Berg
Bild: Yle/Sarah Groop

Så sent som för ett år sedan skärpes villkoren för alterneringsledighet. Då kämpade fackorganisationerna mot ändringen och det har de gjort nu också.

Barmorska: Halvår räcker inte

Kim Berg ser ingen orsak att skärpa villkoren igen och det gör inte barnmorskan Mia Majasaari heller.

I september började Majasaari jobba igen i förlossningssalen på Vasa centralsjukhus. Före det hade hon varit alterneringsledig i ett år.

- Det känns väldigt dåligt. Först efter ett halvt år var jag utvilad och det var bra att veta att jag hade ett halvt år till, säger Majasaari.

Mia Majasaari
Bildtext Mia Majasaari
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

- Man tror att man får upp Finland genom att spara. Men egentligen mår arbetstagare bara sämre. Som personalrepresentant anser jag inte att det här är den rätta vägen, säger Berg.

Fick inspirationen att jobba

Enligt de nya villkoren skulle Majasaari inte få alterneringsledighet, hon har varit för kort tid i arbetslivet.

När hennes alterneringsledighet tog slut hade hon orken att jobba igen.

- Jag upplever att jag har fått väldigt mycket livskraft. Jag har träffat så många människor runtom i världen under året och jag har fått inspirationen av dem till mitt eget jobb.

Trots att villkoren skärps vid årsskiftet har det inte varit så många som varit och pratat med Berg och velat få genom sin alterneringsledighet med de gamla villkoren. I stället var det många som var oroliga då villkoren skärptes för ett år sedan.

- Det kan hända att det var så många som reagerade på förra ändringen. Nu har jag inte hört så mycket.