Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Djurskyddsförening har miljoner men sparar på kattsand

Från 2015
Uppdaterad 17.12.2015 07:37.
katten på bordet
Bildtext Katten på bilden bor inte hos Helsingfors djurskyddsförening. Arkivbild.
Bild: Yle/ Bettina Aspfors

Helsingfors djurskyddsförening (HESY) sparar när det gäller kattsand och djurskötare måste köpa det för egna pengar. Trots att föreningen har flera miljoner i eget kapital.

Yle Huvudstadsregionen har tagit del av ett brev där djurskötare vid Helsingfors djurskyddsförening slår larm om bland annat brist på mat som djur ska äta vid diarré, kattmat och kattsand. Brevet har undertecknats av sju djurskötare och skickades till föreningens styrelse i november. Vissa av djurskötarna har sagt upp sig medan andra fortfarande jobbar kvar.

- Jag har köpt kattsand och djurmat med mina egna pengar. Om man inte har kommit överens om köpen med chefen på förhand får man inte pengarna tillbaka, säger en djurskötare, som vill vara anonym.

Hon uppskattar att hon använt åtminstone 100 euro av sina egna pengar till inköpen.

Om man inte har kommit överens om köpen med chefen på förhand får man inte pengarna tillbaka.

― Djurskötare

I fjol användes omkring 10 000 euro till kattsand enligt föreningens budget medan summan som reserverats i årets budget är 2 000. Föreningen fick in donationer på över 800 000 euro i fjol.

Yle Huvudstadsregionen rapporterade i november 2013 om föreningens miljoner som bara läggs på hög. Då var föreningens eget kapital 4,2 miljoner euro.

Verksamhetsledaren sade upp sig efter 1,5 månad

Djurskyddsföreningen anställde en verksamhetsledare i oktober. Då hette det enligt ett pressmeddelande att hon vill att djurskyddsföreningen är en trevlig arbetsplats dit man kommer på jobb med gott humör. Men verkligheten blev en annan.

I brevet som undertecknats av djurskötarna framkommer att stämningen inte är bra. Där berättas om hot, osakligheter och brist på kommunikation. Verksamhetsledaren Satu Lehtinen sade upp sig efter en och en halv månad.

- Jag anser att arbetshälsa är viktigt och att man lyssnar på de anställda. Inom HESY krävdes stora förändringar för att arbetshälsan skulle ha förbättrats, men mina händer bands och jag kunde inte genomföra några förändringar. Till sist beslöt jag att säga upp mig eftersom jag inte kunde jobba enligt mina egna värderingar, säger Lehtinen till Yle Huvudstadsregionen.

"Utskällningar och hotfullt beteende"

I samband med att Lehtinen sade upp sig lämnade också fyra andra anställda djurskyddsföreningen.

- Kommunikationen fungerade inte och det förekom utskällningar och hotfullt beteende, säger en djurskötare som sagt upp sig. Hon jobbade flera år vid djurskyddsföreningen.

Det har inte funnits mat för katter med diarré fastän veterinären har ordinerat just det för att reda ut orsaken till diarrén.

― Djurskötare

Också hon vittnar om brist på kattsand och mat för katter med diarré.

- Situationen försämrades kraftigt under det här året. Det har inte funnits mat för katter med diarré fastän veterinären har ordinerat just det för att reda ut orsaken till diarrén.

- Det har inte heller alltid funnits kattsand fastän tio katter varit på kommande. Till och med sju kattungar har använt samma låda, vilket lett till att bakterier har kunnat spridas om någon av kattungarna haft diarré.

Hon anser att styrelsen inte har känt till verkligheten bland djurskötarna och därför skickade de brevet till styrelsen. Men inte heller det ledde till några vidare åtgärder.

Helsingfors djurskyddsförening HESY i östra Baggböle.
Bildtext I djurskyddscentret i östra Baggböle bor just nu katter, kaniner och sköldpaddor. Föreningen har planer på ett nytt djurskyddscenter.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

"Innehållet i brevet stämmer inte"

Styrelsens ordförande Susanna Paavilainen lämnade sin post samtidigt som verksamhetsledaren. Hon säger att orsaken var tidsbrist. Hon satsar nu på sina hundar som ska lukta sig fram till cancer.

Styrelsens leds istället av Anne Roine till och med årsmötet nästa år. Hon säger att brevet som djurskötarna har skickat är konfidentiellt och därför vill hon inte kommentera.

- Det enda jag kan säga är att det som står i brevet inte stämmer.

Gällande kattsanden uppger Roine att föreningen försökt få den förmånligt eller gratis, men att det misslyckades. Nu håller man ändå på att övergå till träpellets eftersom det är billigare.

Det enda jag kan säga är att det som står i brevet inte stämmer.

― Anne Roine

Enligt Roine har föreningen sparat när det gäller kostnader för djurmat eftersom det kommit in mycket mat via donationer. Därmed har budgeten för kattsanden kunnat överskridas och föreningen har till november i år använt knappt 7 000 euro till kattsand, fastän budgeten var 2 000.

Nytt djurskyddscenter planeras

Hon säger att föreningens miljoner ska användas på ett nytt djurskyddscenter. Enligt Roine har föreningen 4-5 miljoner euro.

- Pengarna ska delvis användas till byggandet av ett nytt djurskyddscenter. Vi förhandlar nu om en tomt för det.

Djurskyddsföreningen vill lämna sina nuvarande lokaler i Östra Baggböle i Helsingfors och hundhuset i Esbo. I det nya centret ska alla djur finnas samlade på ett stället.

Jobbet som verksamhetsledare lediganslås den här veckan. Enligt platsannonsen vill föreningen ha en förändringsledare som kan samarbeta.

Helsingin Uutiset berättade först om brevet och att anställda och styrelseordförande har avgått.

Helsingfors djurskyddsförening

- Helsingfors djurskyddsförening tog i fjol hand om 417 sällskapsdjur. Över 90 procent var katter. För andra året i rad steg antalet omhändertagna djur.

- Förutom hittedjur tar föreningen också hand om djur av sociala orsaker där ägaren misskött sitt djur eller inte klarar av att ta hand om det på grund av mentala problem, drogproblem eller så har ägaren dött eller hamnat i fängelse.

- Föreningen leddes från 1986 till 2014 av Hannele Luukkainen. På årsmötet i fjol valdes Susanna Paavilainen till ny styrelseordförande. Under årsmötet i april utspelade sig en maktkamp mellan deras anhängare där båda lägren strävade efter att få majoritet i styrelsen. Samtliga av dem Luukkainen föreslog till styrelsen förlorade ändå i omröstningarna på årsmötet i april.