Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stubb i linjetal: Regeringen axlar ansvaret för att höja konkurrensförmågan

Från 2015
Finansminister Stubb håller tal inför Snellmanstiftelsen
Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Finansminister Alexander Stubb (Saml) antyder att regeringen om ett par tre år kan satsa mer pengar på utbildningen, om ekonomin då har vänt.

Och regeringen backar inte från förslagen som höjer konkurrensförmågan. Målet 110 000 nya jobb under valperioden står fast. Om nya beslut krävs för att nå målet, fattar regeringen de nödvändiga besluten.

Alexander Stubb talade nu för andra gången som partiordförande vid Snellmanstiftelsens vinterseminarium. Stubb betonade att regeringen inte är arbetsgivaren EK:s marionett, och bekräftade att skatten på elbilar halveras under regeringsperioden

Inte mycket konkret

Men särskilt mycket nytt konkret innehöll Stubbs tal inte det här året. Talet marknadsfördes som ett linjetal, och linjetal betydde i det här fallet att ädla målsättningar och högtidliga försäkringar hade förtur framför det jordnära.

Någon brandfackla kastade Alexander Stubb inte heller, i motsats till i fjol vid samma tillfälle. För ett år sen var Stubb av den åsikten att konsensusletandet och korporationerna förlamar Finland. I dag kanske det visar sig att Stubb har rätt, men möjligen inte riktigt på det sätt som han hade tänkt sig.

Marrande leder inte till uppsving

Stubbs inpass om att nedskärningarna i utbildningen kompenseras mot slutet av valperioden är av allt att döma en eftergift till många av partiets upprörda väljare. Samlingspartiet kallar sig ju gärna kulturpartiet och i till exempel lärarkåren har partiet många väljare.

Stubbs besked var säkert riktat också till många av partiets riksdagsmän, som ju runtom i landet ska försvara nedskärningarna.

Det kan inte var lätt alla gånger. I synnerhet som Stubb aldrig har haft ett brett stöd i riksdagsgruppen, Jan Vapaavuori var gruppens kandidat till ordförandeposten. Missnöje finns under ytan, men bubblar upp vid kriser. Senast i samband med vårdreformen, där gruppen drev igenom de ökade möjligheterna för de privata aktörerna.

Det var inte bara av en händelse som De grönas ordförande Ville Niinistö häromdagen sådde salt i samlingspartistiska sår med att tweeta att allt fler kulturborgare och socialliberaler har gått över till De gröna.

Vid årets vinterseminarium uppehöll sig Stubb längst vid atmosfären i landet. Finland får inte vara ett hatets och rädslans hemvist, och häftigt kritiserade han marrarna och cynikerna. Inget land har fått det bättre med hjälp av marrande. Cynikern igen tycker sig vara cool då han är en olyckskorp som varnar och anklagar.

Krävs mod att vara positiv

- Att vara positiv kräver mod. Optimism kräver mod. Cynism, pessimism och bitterhet är till ingen nytta, säger Stubb.

Deltagarna vid vinterseminariet hörde en mycket bestämd partiordförande. Det rådde ingen tveksamhet inför våren.

Dubier om möjligheterna att genomföra det som facket kallar tvångslagarna, och Stubb förbättring av konkurrensförmågan förekom inte heller. Regeringståget stannar inte upp, också om arbetsmarknadsparterna inte når en överenskommelse.

Tåget går vidare, målmedvetet.