Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands ekonomi hotas av negativ spiral

Från 2015
Uppdaterad 16.12.2015 22:27.
Ekonom Roger Wessman: Det kan börja gå uppåt - Spela upp på Arenan

Handelsbanken varnar för att Finlands ekonomi hotas av en negativ spiral.

I sin nya konjunkturprognos konstaterar Handelsbanken att år 2015 verkar bli det fjärde året i rad då Finlands BNP-tillväxt ligger nära noll. Nästa år räknar banken med en uppgång på en procent, och år 2017 med 1,2 procent.

Men enligt prognosen har Finland problem med både tillgång och efterfrågan.

Sparpaketet för att få samhällsekonomin i balans påverkar efterfrågan negativt, samtidigt som produktionskapaciteten har försvagats och den arbetsföra befolkningen minskar.

USA och Kina - lokomotiven i världsekonomin

Den globala ekonomin fortsätter att expandera, och till exempel i USA är man inne i en ny högkonjunktur. På Handelsbanken räknar man med att den amerikanska centralbanken Fed kommer att gå in för att höja styrräntorna. Arbetsmarknaden i USA börjar vara överhettad , och det är just för att dämpa överhettningen man nu går in för att höja på räntorna.

Tiina Helenius, chefsekonomist på Handelsbanken, påpekar att en överhettning på den amerikanska arbetsmarknaden vanligtvis följs av en ny lågkonjunktur inom ett par år.

Blir Finland kvar på perrongen?

Samtidigt som den globala ekonomin tar fart hotas Finland av en negativ spiral.

Tiina Helenius varnar för att Finlands nu sju år långa lågkonjunktur följs av en ny lågkonjunktur.

- USA är konjunkturledande, och Europa brukar vanligtvis följa ett par år efter. Nu finns det en risk för att man i USA och euroområdet går in för att dämpa överhettningen med högre räntor i en situation där Finland skulle vara i behov av helt annan sorts medicin. Den lågkonjunktur vi upplever just nu kan i värsta fall följas av en ny lågkonjunktur, summerar Tiina Helenius.

Även Danske Bank räknar i sin nya prognos med nolltillväxt i år. Nästa år bedöms BNP öka med 0,6 procent, och år 2017 med 1,1 procent.

Danske Bank konstaterar att det tar tid innan regeringens åtgärder för att stärka konkurrenskraften har effekt. Därtill kommer den ökande risken för en skärpning av läget på arbetsmarknaden och en strejkvåg.

Diskussion om artikeln