Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Meteorologen spår grå jul i söder

Från 2015
Uppdaterad 17.12.2015 05:25.
Regn.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Trots tidigare utsikter antyder väderprognoserna just nu att södra Finland får en mild och grå jul.

Hoppet om en vit jul ser ut att blåsas bort av en luftström som kommer från västra Europa under veckoslutet och som för med sig för årstiden ovanligt varmt väder och det blir mildare i hela landet.

Den strängaste kölden drar sig undan också från Lappland och det ser ut som att det också i kan bli värmegrader på söndag, säger Yles meteorolog Matti Huutonen.

Lappland har för tillfället åtminstone 20 centimeter snö så julgubben torde nog klara av att åka på medar på julafton i norr. De sista dagarna före jul kan det bli kallare i norr, men i söder torde temperaturen altså ligga på plussidan, säger Huutonen.

Regn och sydvästliga vindar

- Nu ser det ut som att det blir regn och sydvästliga vindar i södra Finland på julafton. Tidvis kan det blåsa riktigt ordentligt men liknande stormar som under de senaste veckorna blir det inte fråga om.

I början av nästa vecka kommer man att kunna göra mer exakta prognoser gällande vädret under julen.

Början av december har varit ovanligt varm i södra och mellersta Finland, säger meteorologen Kerttu Kotakorpi. Det finns ingen snö fastän snön i medeltal brukar ha kommit redan för några veckor sedan. Däremot har det regnat ovanligt mycket men eftersom det har varit så milt har det nästan inte alls blivit kvar någon snö på marken.

Normala temperaturer i norr

I norr har temperaturerna varit nära de normala och mängden snö är också normal.

Den varmaste temperaturen som har mätts på julen var år 2011 då det var +9,9 grader i Kimito. Kallast har det varit i Sodankylä år 1947, då var det -40,3 grader, berättar Kotakorpi.

Enligt statistik som omfattar drygt hundra år har julen varit snölös i Helsingfors under 33 år.

I Sodankylä har de nu 50 centimeter snö, och då det under slutet av veckan lovas komma ordentligt mera är det möjligt att julen där blir den mest snörika någonsin.

Diskussion om artikeln