Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Högre styrränta i USA

Från 2015
Uppdaterad 17.12.2015 03:27.
Wall Street reagerar på beskedet från centralbanken.
Bildtext Börserna reagerade positivt på centralbankens räntebesked.
Bild: EPA / Andrew Gombert

Den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, har som väntat höjt styrräntan med 0,25 procentenheter. Den nya styrräntan är 0,25-0,50 procent.

Det är första gången på nästan nio år som USA:s centralbank höjde styrräntan. Räntebeskedet anses signalera att den amerikanska ekonomin nu har repat sig från den svacka som finanskrisen 2007-2009 ledde till.

- Styrelsen anser att läget på arbetsmarknaden har förbättrats avsevärt det här året och det är rimligt att tro att inflationen kommer att överskrida två procent på medellång sikt, sade centralbanken i ett pressmeddelande.

Ytterligare räntehöjningar att vänta

Den amerikanska centralbanken meddelade också att räntehöjningen sannolikt kommer att åtföljas av ytterligare åtstramningar. Förväntningen är att räntan kommer att höjas upp till 1,50 procent under 2016. Enligt en prognos som Fed publicerade på onsdagen kommer styrräntan att stiga flera år i rad och uppgå till 3,3 procent år 2019.

En del analytiker har ifrågasatt beslutet att höja styrräntan eftersom inflationen i USA fortfarande är under två procent.

- Det tar tid innan penningpolitiska beslut påverkar ekonomin. Ifall centralbanken skulle vänta för länge på att normalisera räntepolitiken skulle vi sannolikt vara tvungna att vid något skede strama åt penningpolitiken
drastiskt för att undvika överhettning och en inflation som är klart högre än vår målsättning, sade centralbankens styrelseordförande Janet Yellen under en presskonferens.

Yellen: Flexibel penningpolitik också i fortsättningen

Yellen bedyrade också att Fed inte kommer att göra förhastade beslut och att man kommer att avstå från framtida räntehöjningar ifall ekonomin visar tecken på stagnation.

- Betydelsen av räntehöjningen skall inte överskattas. Det handlar om endast 0,25 procentenheter. Penningpolitiken kommer också i fortsättningen att vara flexibel, konstaterade Yellen.

De amerikanska börserna reagerade positivt på centralbankens beslut. Börsindexen visade en uppgång på en dryg procent efter räntehöjningen. Också dollarn stärktes.

Läs också: Fed väntas höja räntan