Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Förändringar i den markbundna distributionen av Yles HD-kanaler vid årsskiftet

Från 2015
Uppdaterad 21.12.2015 09:36.
Digitas och Yles parabolantenner.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Sebarheten för Yles högupplösta tv-kanaler ändrar vid årsskiftet. Digita har beslutat att avstå från att förmedla Yles HD-kanaler. Sebarheten för kanalerna upphör i Digitas markbundna nät 31.12.2015.

Alla Yles HD-kanaler syns i DNA:s marknät även i fortsättningen. Målet är att erbjuda kanalerna på nuvarande sätt också framöver. DNA:s marknät täcker ungefär 85 procent av hushållen i Finland.

Förändringarna vid årsskiftet påverkar inte distributionen eller sebarheten för Yles icke-högupplösta kanaler, dvs. SD (Standard Definition)-kanalerna.

“Yle fortsätter med sin HD-tjänst enligt samma villkor som tidigare och erbjuder sina högupplösta kanaler avgiftsfritt till alla distributionsoperatörer. Det här är den strategiska linje som förvaltningsrådet har godkänt. Yle har följt samma linje sedan distributionen av Yles högupplösta innehåll inleddes år 2011”, berättar Yles produktionsdirektör Janne Yli-Äyhö.

HD är en tjänst som fortfarande utvecklas i Finland, särskilt när det gäller marknätet. För tillfället finns det inte ett marknät för distribution av HD-kanaler som täcker hela landet.

Yles tv-kanaler finns i bred utsträckning tillgängliga i högupplöst format

Yles tv-sändningar finns tillgängliga i HD på Yle Arenan.
Alla Yles tv-kanaler finns tillgängliga i HD-format i de finländska kabel- och IPTV-operatörernas kanalutbud.
Yle TV1 HD och Yle TV2 HD syns också i Canal Digitals satellitdistribution.
Alla Yles HD-kanaler Yle TV1 HD, Yle TV2 HD, Yle Fem HD och Yle Teema HD syns i DNA:s VHF-nät. (https://www.dna.fi/tuki-antenniverkon-nakyvyysalueet)

Yles högupplösta kanaler kan i fortsättningen ses i DNA:s marknät med hjälp av en VHF-antenn som riktats mot DNA:s VHF-nät. Den lokala antennentreprenören hjälper till med att installera och rikta antennen. Det lönar sig också att göra en kanalsökning på apparaterna för att kunna ta emot alla kanaler.

Mer information om högupplösning finns på www.hdtvopas.fi

För mer information:
Yles produktionsdirektör Janne Yli-Äyhö, tfn 0400 410 698