Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Heidi Schauman: USA:s räntebeslut en positiv signal

Från 2015
Uppdaterad 17.12.2015 10:55.
Heidi Schauman, Aktias chefsekonom.
Bildtext Heidi Schauman, chefsekonom på Aktia.

De direkta följderna för Finland av den amerikanska centralbankens räntehöjning är små, bedömer Aktias chefsekonom Heidi Schauman. Med räntehöjningen vill Centralbanken FED ge en positiv signal.

Centralbanken FED höjde sin styrränta med 0,25 procentenheter på onsdagen.

- USA ligger långt borta, men signalen är viktig, riktningen i penningpolitiken i USA har ändrat och landet visar att det finns en väg ut, säger Schauman.

USA är en slags primus motor inom ekonomin, vilka blir följderna på längre sikt?

- Det som man har varit rädd för är att beslutet skulle leda till panik på finansmarknaderna. När man ser på marknaderna i Asien så ser ut som om de har dragit en stor lättnadens suck.

- Vi hoppas att effekterna av höjningen fortsätter vara positiva, att signalerna om att det går bättre i ekonomin fortsätter.

"Trampar på stället"

FED:s styrelseordförande Janet Yellen sade att räntebeskedet inte ska överskattas, vad avser hon?

- De höjde räntan med 0,25, det är en liten höjning och Yellen är rädd för att den ska övertolkas, marknaderna överreagera och åstadkomma en negativ effekti i stället för en positiv.

Handelsbanken varnade för en eventuell negativ spiral i finsk ekonomi - hur ser du på det?

- Det finns inte tecken på negativa spiraler men inte finns det tecken på positiva sådana heller. Finland trampar på stället.

- Det att det går bättre och bättre i vår omvärld är en bra sak för Finland, som är en öppen ekonomi och beroende av utrikeshandel.

Finlandsspecifik Nokia-effekt

Varför har Finland så svårt att hänga med ekonomiskt just nu?

- Vi har flera utmaningar som få andra länder har i samma utsträckning. Nokia-effekten är Finlandsspecifik, en del av vår industri har gått kraftigt nedåt.

- Läget i Ryssland har påverkat Finland mer än andra länder i och med att vi har och har haft stor export till Ryssland.

- Sedan har vi våra problem med konkurrenskraft och arbetsmarknad. Det leder det till att Finlands utmaningar är lite större än många andra länders.

Inga lätta mediciner då med andra ord?

- Hjälp kan vi få från omvärlden. Vi behöver både den och förmågan att förändra saker här hemma, summerar Schauman.