Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Hjallis: När det pratas för länge går jag på kaffe

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Yle Debatt: Året 2015 - Varför såg vi inte Hjalls i talarstolen? - Spela upp på Arenan

Den kända affärsmannen Harry Harkimo började som riksdagsman för Samlingspartiet i våras. En av de första saker han gjorde sig känd för var att inte tala i kammaren.
För Yle Nyheter berättar han nu varför.

Han må ha varit en nykomling i riksdagen men eftersom han långt ifrån var en nykomling i offentligheten räknade många med att Harry Harkimo snabbt skulle bli en politiker som hördes och syntes. En som stack ut med sin bakgrund i näringslivet och inom sporten. Men det dröjde innan det blev ett framträdande i talarstolen.

- Det uppmärksammades mycket att jag till en början inte höll några anföranden i riksdagen. Och jag måste erkänna att jag gjorde det lite med flit, säger Harry Harkimo.

- Sen när jag höll ett första anförande så trycktes hela talet i tidningarna. Och det var ju det jag ville, säger Harry Harkimo.

Uttänkt strategi

En uttänkt strategi med andra ord. Syftet var att visa på att talandet, att hålla anföranden i riksdagen är ett dåligt sätt att påverka enligt Harry Harkimo.

- Men jag ville också visa på en sak. Jag tycker inte att det är viktigt att tala klockan fyra på natten och det bara är nästa talare som lyssnar. Vad är det för mening att tala där bara för att få in i protokollet att du har gjort det? Det hamnar i en mapp som ingen någonsin går igenom. Jag tycker att det är ett problem, säger Harry Harkimo.

Hur gör man då för att påverka?

- Man påverkar genom personliga kontakter. Om man har något problem eller om man vill få igenom något så går jag direkt till ministern. Jag känner alla ministrar och har bra kontakt till dem, säger Harry Harkimo.

Riksdagen rätt ställe

Och för sin del känns det som om riksdagen är rätt ställe att vara på:

- Det var många som sa att du känner ju alla, du kan bättre påverka utanför riksdagen. Men jag har märkt att man kan påverka ganska mycket när man är i riksdagen. Och jag är ganska nöjd med det, säger Harry Harkimo.

Det gäller åtminstone honom själv som var en etablerad samhällsdebattör redan tidigare:

- Man kan nog påverka där om man vill. Men det är klart om man kommer in som ung riksdagsledamot och inte känner någon där så tar det sin tid innan man kommer fram och får något att säga till om, säger Harry Harkimo.

Men ibland tar tålamodet slut

Men demokratin tar tid och Harry Harkimo erkänner att han emellanåt tycker att diskussionerna blir väl långrandiga:

- Emellanåt blir man frustrerad. Det pratas och diskuteras i timmar i ekonomiutskottet. Man tycker att det ibland är ganska enkla saker och ändå tar det en väldig tid. Och då blir man frustrerad.

Harry Harkimo
Bild: Yle / Mattias Fagerholm

Vad gör du då?

- Då går jag på kaffe och kommer tillbaka senare.

Och du har aldrig sagt att "det var då ett jäkla tjafs"?

- Jo nog har jag sagt det. Många gånger.

Och hur brukar reaktionen bli?

- De har roligt emellanåt. Åt mina åsikter och att jag ganska direkt säger vad jag tycker.

Varken långrandig eller långvarig

Sammantaget är det ändå en nöjd Harry Harkimo som avslutar sitt första år som riksdagsman. Men hur ser framtiden ut? Kommer han att bli långvarig i rikspolitiken?

- Jag ser mig som en lite annorlunda riksdagsman. Och om jag blir långvarig, det får vi se när den här mandatperioden är slut. Det enda jag har bestämt att jag ska gör det här i fyra år och att jag gör det full ut, sen får vi se vad som händer, säger Harry Harkimo.

Se Harkimo debattera

Här nedan kan du se Slaget efter tolv där Harry Harkimo diskuterar årets heta debattämnen med jämställdhetsexperten Marianne Laxén (SDP):

Yle Nyheter: Årets hetaste debattämnen med Hjallis Harkimo och Marianne Laxén - Spela upp på Arenan