Många äldre känner sig ensamma i Pargas
En undersökning om hemvården i Pargas visar att äldre överlag är nöjda med vården, men trots det känner nästan hälften sig ensamma. Lösningen stavas fler lägenheter i centrum tror Nagubo.
Pargas stad har frågat vad de äldre som får hemvård tycker om stadens service. Maten får en del kritik men själva vården får i regel gott betyg. De flesta säger att de blir väl bemötta av hemvårdspersonalen, och att de får den hjälp de behöver för att kunna bo hemma. Men trots det svarar över 40 procent ja på frågan om de känner sig ensamma. Nagubon och pensionären Rune Franzén är inte förvånad.
- Många äldre bor avskilt och om man under dagens lopp inte ser någon annan människa än den vänliga hemvårdaren är det klart att man känner sig ensam. Många drar sig också för att vara, som de upplever, till besvär, säger Franzén.
Ensamheten blir speciellt markant då julen står för dörren tror Franzén.
- Julen har alltid varit en familjefest och i alla fall här på landsbygden ordnas släktkalas och folk umgås mycket i jultider. Jag förstår mycket väl att människor känner sig speciellt ensamma då.
Tryggt att bo nära varandra
Lösningen skulle enligt Rune Franzén vara fler lägenheter i centrum anpassade för äldre. Att bo nära andra skapar en känsla av trygghet säger Franzén.
- Bor man nära andra finns det alltid någon som ser om posten inte blivit hämtad eller om lampan inte är tänd och knackar på och frågar om allt är som det ska.
Behovet av lägenheter anpassade för äldre är stort i Nagu säger Franzén. När han själv efter en lång tid som deltidboende skulle flytta tillbaka till hemorten permanent, konstaterade han att det var lättare sagt än gjort att hitta en lämplig lägenhet. Furubostiftelsen har en del lägenheter i direkt anslutning till Grannas servicehus i Nagu men stiftelsens ekonomi är körd i botten och lägenheterna är i stort behov av renoveringar.
Vill bygga lägenheter i Nagu
Franzéns vision skulle vara att bygga upp ett lägenhetskomplex i stil med seniorbyn i S:t Karins som grundades 2014. Seniorbyn består av fem hem och ett gemensamt byahus. Där bor tjugo äldre tillsammans med en familjevårdare. Franzén ser många fördelar med den här typen av boende.
- Det finns egentligen bara positiva saker att säga om ett sådant här boende. I de gemensamma utrymmena kan man till exempel ordna kafferep, ha gymnastiktimmar eller it-kurser. Allt är möjligt.
Pro Nagu har tidigare skickat ut en enkät till personer över 65 år och resultatet visade att många vill flytta närmare centrum. Föreningen hade då planer att med privata medel bygga ett boende för äldre, som på egen hand, eller med hjälp av köptjänster, kan sköta sitt hushåll. Planerna strandade på att för få var villiga att investera.
Franzén, som är en av eldsjälarna bakom projektet, jobbar nu vidare i samarbete med pensionärsföreningen i Nagu. Han säger att han förstår att många upplever att de inte har råd men förespråkar ändå bostadsrätter som den bästa lösningen.
- Då skulle man få en egen bostad och vederlaget skulle antagligen bli mindre än vad hyra för en likande bostad skulle kosta.
Stort steg att flytta
Men även om man förbiser rent ekonomiska hinder är det många som tvekar att ta steget att sälja sitt hus och flytta in i en centrumlägenhet. Därför uppmanar Rune Franzén alla att börja tänka på hur man ska bo på äldre dar i god tid.
- Det är lätt att skjuta besluten framför sig men ett beslut om hur man ska bo på sin ålderdom måste tas i god tid. Om inte, kandet bli mycket ångestfullt och i värsta fall blir det någon annan som måste ta beslutet åt en, säger Franzén som nu hoppas på ett tätare samarbete mellan kommunen och tredje sektorn.
- Vi utreder möjligheterna och jag hoppas det skulle vara möjligt då både staden och vi äldre skulle dra nytta av konceptet.