Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skyddshemmet i Borgå fylls redan inför julen

Från 2015
Barn som gömmer sig mot en vägg
Bild: Yle/Juha-Pekka Inkinen

Familjer där det förekommer alkoholmissbruk eller våld är utsatta under julen och andra helger. Flera familjer kommer till skyddshemmet redan i god tid före julen.

Kristina Huopalainen är chef vid skyddshemmet i Borgå. Hon berättar att en del av de familjer som kommer att fira jul på skyddshemmet anländer redan den här veckan. Fler väntas under själva julhelgen.

Personalen förbereder sig genom att göra skyddshemmet så hemtrevligt som möjligt.

– Vi dekorerar och bjuder på traditionell julmat. Och så kommer julgubben på besök, endera så att han kommer in eller så att han lämnar julklapparna utanför dörren, säger Huopalainen.

kristina huopalainen
Bildtext Arkivbild av Kristina Huopalainen.
Bild: YLE/Stefan Härus

Skyddshemmets klienter har olika kulturell och religiös bakgrund, och Huopalainen konstaterar att det har fungerat bra. Det gäller helt enkelt för personalen att försöka anpassa sig enligt olika önskemål.

Med tanke på att barn i olika åldrar vistas på skyddshemmet är det också viktigt med rutiner och att veta vad som händer när.

Våld och alkohol största problemen

De familjer som söker sig till skyddshemmet under julen eller andra helger är ofta sådana där våldet har pågått en längre tid. Vissa söker också hjälp hos släkt och vänner.

– De största orsakerna till att folk kommer hit är våld och alkohol. Man önskar ju att de här sakerna inte skulle figurera hemma hos barnfamiljer under julen, eftersom barnen behöver julfrid, säger Huopalainen.

En annan orsak är den press och de höga krav som förknippas med julen.

Det skulle vara bra att tona ner på förväntningarna och i stället fokusera på att vara tillsammans och försöka hitta julstämningen.

― Kristina Huopalainen

I damtidningar och inredningstidningar förmedlas ofta en bild av en perfekt jul, och barnen kanske önskar sig julklappar som alla familjer inte har ekonomiska möjligheter att skaffa.

– Vi skulle alla behöva jobba på att minska på förväntningarna, att helt enkelt tona ner det lite och fokusera på att vara tillsammans och försöka hitta stämningen.

Lägre tröskel att be om hjälp

Hur fullt Borgå skyddshem blir beror lite på hur helgerna råkar landa. Om det blir många lediga dagar efter varandra kan det påverka hjälpbehovet hos de familjer där det finns problem.

– De senaste jularna har vi haft lite fler klienter och lite mer bråttom. Vi får se om det blir lika i år eller om det lugnar ner sig lite.

Huopalainen tror ändå inte att familjevåldet har ökat under de senaste åren. Snarare är det så att tröskeln att be om hjälp har sjunkit.

De senaste jularna har vi haft lite fler klienter och lite mer bråttom. Vi får se om det är lika i år eller om det lugnar ner sig lite.

― Kristina Huopalainen

Skyddshemmen har länge jobbat med att myndigheterna och hälsovården ska veta att de finns, och Huopalainen tror att det har börjat bära frukt. Här har också medierna en stor roll.

– Jag tror att man till exempel inom hälsovården lättare lyfter fram skyddshemmen i ett lämpligt ögonblick, och att folk lättare söker hjälp, säger Huopalainen.

Mer information om socialjouren i Östnyland och skyddshemmet hittar du på Borgå stads webbplats.