Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mathjälpen behövs i juletid

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Lena Streng.
Bildtext Lena Streng.

Mathjälpen vid Vasa svenska församling förmedlar mathjälp till hushåll som är i ekonomiskt svår situation. Den här hjälpen behövs också i juletid, säger diakon Lena Streng.

- Matbanken organiserar matkassar som vi i församlingarna delar ut. Särskilt till jul så köper vi mera med våra budgetpengar.

Mathjälpen finns till för personer som inte får ekonomin att rulla. En del har problem året igeonom, andra har akut behov av tillfällig hjälp.

- Det kan bero på många saker; att man är arbetslös, har skulder, är pensionerad, ensamförsörjare, har dålig lön... Det är helt vanliga människor, det kan vara du och jag, säger Streng.

Kraven skapar ångest

Julen är en högtid som långt går ut på konsumtion, inte minst att äta mycket och god mat. Att det är svårt att försöka leva upp till de här kraven skapar ångest.

- Man ser ju de här bilderna av hur det ska se ut, hur man tror att det ser ut hos andra, men verkligheten är ju en annan. Det skulle vara viktigt att se vad man har istället för vad man inte har, säger Lena.

Hon säger också att det vore bra att vara ärlig mot barnen, att säga att man kanske inte har samma möjligheter som andra, men att man gör det bästa av det hela.

- Men det är ändå barnen som har den största förväntan på jul.

Trög början

Lena Streng säger att början av mathjälpens jul har varit lite långsam, men man har mottagningar ännu nästa vecka.

- Till vissa mottagningar har det kommit väldigt mycket människor.

Att Vasa matjhälpsförening har inlett verksamhet har också gjort att trycket på församlingen har lättat en aning, säger Streng.

Kontaktuppgifter till mathjälpen finns på Vasa svenska församlings webbplats.

Den 17 december är också sista dagen att anmäla sig till församlingens julfirande för ensamma: Jul tillsammans.