Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN:s människorättschef: Burundi på randen till inbördeskrig

Från 2015
Burundi
Bildtext En ljudmanifestation mot våldet i burundi i Kenyas huvudstad Nairobi nyligen.
Bild: EPA/DAI KUROKAWA

Minst 400 människor har dödats i Burundi sedan april, troligen många fler, säger FN:s människorättschef Zeid Ra'ad al Hussein. Nästan 3500 har också gripits.

- Burundi är på bristningsgränsen, alldeles vid randen av ett inbördeskrig, säger han.

215 000 människor har flytt undan våldet och i veckan kom rapporter från en amerikansk medborgarorganisation att burundiska flyktingar i Rwanda har tvångsrekryterats av paramilitära grupper.

Dödandet har ökat

FN:s människorättsråd diskuterar det ökande våldet i Burundi och USA leder en diplomatisk insats för att skicka experter till Burundi och utreda övergrepp.

För några dagar sedan rapporterades 87 människor ha dödats på militärbaser i huvudstaden Bujumbura.

Burundi har varit i kaos sedan april när presidenten Pierre Nkurunziza meddelade att han tänkte ställa upp för omval för en tredje presidentperiod.

Karta över Burundi med grannländer
Bild: Yle

Enligt grundlagen får en president bara omväljas en gång, men Nkurunziza anser att hans första presidentperiod inte räknas eftersom han då tillsattes av landets regering.

Sedan våldet började har det nästan dagligen kommit rapporter om att det ligger kroppar på gatorna så gott som varje morgon i Bujumbura.

Bara tio år sedan senaste inbördeskriget

Nkurunziza har varit president i Burundi sedan det senaste inbördeskriget tog slut år 2005. kriget hade då pågått sedan 1993 och dödat uppskattningsvis 300 000 människor.

I ett omstritt val i juli valdes Nkurunziza för en tredje presidentperiod. Sedan dess har flera politiska mord ägt rum, människorättsaktivister har dödats och journalister tvingats fly landet.

Människorättschefen ber nu att det internationella samfundet ska reagera genom att försätta presidentens krets i reseförbud och genom att frysa tillgångar.

Människorättsorganisationen Amnesty International säger att de som grips utsätts för systematisk tortyr. Amnesty uppger också att Burundis säkerhetsstyrkor har avrättat regimkritiker.