Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bokcirkeln del ett: "En bok att läsa i pyjamas"

Från 2015
Bokcirkeln läser Mördarens apa
Bildtext Bokcirkeln består av Ted Forsström, Charlotte Sundström och Anne Hietanen
Bild: YLE/ Barbro Ahlstedt

I boken Mördarens apa av Jakob Wegelius får vi träffa den sympatiska gorillan Sally Jones som skriver sin berättelse med hjälp av en skrivmaskin. Boken lämpar sig bäst att läsas i pyjamas.

Bokcirkeln beskriver boken som en blandning av Indiana Jones, Huckleberry Finn och Skrotnisse men med en gorilla i huvudrollen.

Anne gillar att huvudkaraktären är en flicka i en roll som traditionellt sett brukar vara ganska manligt kodad, eftersom Sally Jones jobbar som maskinist på ett fartyg. Ted gillar de olika detaljerna om Sally Jones´ bakgrund som kommer fram i förbifarten. Till exempel så får vi veta att hon en gång var ihop med en orangutang som svek henne. Charlotte gillar att Sally Jones är så duktig på sitt värv och motar depression med att reparera gamla dragspel.

Boken ger en trygg känsla, trots att den tar upp allvarliga ämnen som depression, våld och rädslor. Men det görs på ett bra sätt, så man har ändå känslan av att det kommer att gå bra till slut.

Häng med på en fartfylld resa tillsammans med Bokcirkeln som läser boken i tre delar! I länken kan du lyssna på del ett av Bokcirkelns samtal om Sally Jones och hennes vänner.

Bokcirkeln: Avsnitt 1: Bokcirkeln läser Mördarens apa

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan