Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Gurkmeja - en gyllene läkerot

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
små porslinsskålar med kryddor

De flesta tänker på gurkmeja som bara ett färgämne, det som färgar curry gult. Men gurkmeja har inte bara en egen smak, den är också inflammationshämmande.

Gurkmeja är släkt med ingefära, och växer i rotknölar. Smaken påminner lite om aromatiskt trä. Det gula färgämnet heter curcumin och används som livsmedelsfärg. Men curcuminet är också det viktigaste aktiva ämnet i gurkmeja och har en inflammationshämmande effekt. Gurkmeja är också bra för matsmältningen.

Färsk riven gurkmeja går bra att använda som den är i maträtter istället för gurkmejapulver. Den är också god i smoothies eller andra drycker, men var försiktig med mängden, några centimeter av en rot är lagom till en stor smoothie. Tänk också på att färsk gurkmeja färgar köksredskap, fingrar och tänder gula. Ett sätt att få bort färgningen är att blanda diskmedel och strösocker och gnugga. Eller smörja in huden eller tänderna med lite kokosolja och sedan skölja av.

För att använda torkad gurkmeja i drycker är det bäst att börja med att koka ihop en gurkmejapasta. Den håller i två veckor i kylen i en glasburk, och två teskedar pasta är lagom att använda till en smoothie.

Guldmjölk är som varm choklad, men kryddig och gyllene istället för brun. Det är ett gammalt indiskt recept som hör ihop med yogatraditionen. Man kan dricka en mugg varje dag.

Det går också bra att använda gurkmeja utvärtes mot inflammationer. Då är det viktigt att smörja på fett först, så att curcuminet verkligen tas upp av huden. Gurkmejaomslag är bäst att göra på kvällen och ha på under natten. Huden kan vara lite gul dagen efter. Om man är orolig över att fläcka ner sängkläderna kan man vira lite plastfolie utanpå omslaget.

Här finns länkar till några av de senaste vetenskapliga artiklarna om gurkmeja.