Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Så här håller julblommorna längre

Från 2015
Julamaryllis
Bildtext Amaryllis är en julblomsklassiker
Bild: Yle/Sune Bergström

Barbro Lindroos vid Blomsterhuset i Borgå tipsar här om hur du får dina julblommor att hålla längre.

Lindroos konstaterar att samma julblomsklassiker gäller också den här julen - hyacinter, amaryllisar, julstjärnor, azaleor och julrosor. Vanligen börjar julruschen för blomsterhandeln ungefär en vecka före jul.

Barbro Lindroos i Blomsterhuset omgiven av julstjärnor
Bildtext Barbro Lindroos i Blomsterhuset omgiven av julstjärnor
Bild: Yle/Sune Bergström

- Amaryllis skall inte vattnas för mycket annars blir blomstjälkarna alltför långa. Långa blomstjälkar kan kapas och läggas i vas. Skär en ny snittyta varje dag och lägg en gummisnodd runt nedre ändan av stjälken för att undvika att den spricker.

Julhyacinter i olika färger
Bildtext Hyacinter
Bild: Yle/Sune Bergström

- Hyacinter ska vattnas sparsamt för de blir bara långa om man vattnar mycket. Om de är mycket knoppiga och låga kan man ge dem litet vatten. Allt för långa hyacinter kan man kapa av och lägga i en vas.

Vita julrosor
Bildtext Julrosor
Bild: Yle/Sune Bergström

- Julrosor trivs i rumstemperatur om de får vatten regelbundet. Undvik fönster med värmeelement under för då torkar den upp underifrån och det tycker den inte riktigt om.

Julkorgar med julstjärna och höstglöd
Bildtext Julstjärna och Höstglöd
Bild: Yle/Sune Bergström

- Den som är allergisk mot hyacinternas starka doft kan pröva på en korg med julröd höstglöd. Hyacinter kan också placeras på en balkong eller terrass.

Azaleor i olika färger
Bildtext Azaleor
Bild: Yle/Sune Bergström

- Azaleorna är törstiga och behöver vatten ganska ofta. De kan man med gott samvete låta stå en halv timme i vatten och suga i sig. Inte heller azaleorna vill ha vatten att stå kvar i krukbottnen.

Julstjärnor i olika färger
Bildtext Julstjärnor
Bild: Yle/Sune Bergström

Julstjärnorna är mycket ömtåliga för kyla och måste förpackas noga när de transporteras från blomsteraffären till kunden. Man räknar med ett lager papper för varje minusgrad.

Det är viktigt att man inte överbevattnar julstjärnan, säger Barbro Lindroos.

- Speciellt om man sätter den i en skyddskruka så måste man se till att inte vatten blir att stå i ytterkrukan för då får julstjärnan syrebrist. För mycket eller för litet vatten ger gula blad som ramlar av.

Yle Nyheter Östnyland video: Våra populäraste julblommor - Spela upp på Arenan