Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

2016 hotar bli varmaste året någonsin

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
satellitkarta
Bildtext Trots höjningarna finns det hopp om att temperaturen slutar stiga.
Bild: EPA/NOAA

Nästa år kommer sannolikt att bli det varmaste året i historien, uppger det brittiska meteorologiska institutet. Det skulle i så fall vara tredje året i rad som blir det varmaste i historien.

Det här året, 2015, har preliminärt förklarats det varmaste sedan man började föra statistik. Det är ett resultat av klimatförändringen och ett exceptionellt starkt El Niño-fenomen. Också 2014 var det varmaste någonsin.

Det brittiska meteorologiska institutet uppskattar att temperaturerna globalt år 2016 kommer att vara 1,1 grader över de nivån före industrialiseringen, alltså medeltemperaturen mellan 1850 och 1899.

Förra veckan kom världens länder under klimattoppmötet i Paris överens om att begränsa temperaturhöjningen till 1,5 grader.

Det blir snabbt varmare

En kombination av datamodeller och statistiska metoder visar att nästa års temperaturer kommer att vara 0,84 grader över medeltemperaturen 1961-1990.

I år verkar siffran bli 0,72 grader över medeltemperaturen under samma tidsperiod.

Den naturliga variationen tillsammans med klimatförändringen ger oss fenomen vi inte har sett förr

Professor Adam Scaife

– 2014 var det 0,6 grader, vilket var rekord. Hittills år 2015 har vi 0,7 grader, vilket också är rekord. Nästa år talar vi om 0,8 grader - så ni kan se att temperaturstegringen har varit väldigt snabb under de tre senaste åren och i slutet av 2016 kan det hända att vi bevittnar tre rekordår i rad, säger professor Adam Scaife från det brittiska meteorologiska institutet till BBC.

El Niño orsakar problem också nästa år

Inverkan av det starka El Niño-fenomenet som började i början av det här året förväntas fortsätta under första halvan av nästa år.

El Niño-fenomenet har redan orsakat förkortade monsunregn i Indien, torka i Etiopien och tidiga vinterstormar i Norra Europa. Den har dessutom försvagat den atlantiska hurrikansäsongen.

Meteorologiska institutet säger att temperaturstegringen inte nödvändigtvis fortsätter under kommande år, utan att det finns hopp om att den sjunker under en grad igen.

Men det är oklart hur klimatet kommer att bete sig, och också små förändringar i kombination med andra fenomen kan leda till oförutsägbara händelser.

– Det betyder att den naturliga variationen tillsammans med klimatförändringen ger oss fenomen vi inte har sett förr, säger Scaife.

Diskussion om artikeln