Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kårkulla medger fult språk

Från 2015
Kårkulla i Pargas.
Bildtext Kårkulla i Pargas.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Kårkulla har nu lämnat in sin redogörelse till regionförvaltningsverket där man beskriver hur man har tacklat anklagelserna om vanvård vid boenden i Pargas.

Enligt Kårkullas styrelseordförande Veronica Hertzberg beskriver man i rapporten bland annat hur man i rask takt besökte alla enheter för att försöka ta reda på var vanvården skett. Men man har inte lyckats lokalisera var det skett, eller över huvudtaget att vanvård skulle ha skett.

- Skötarna är uppgivna och ledsna över att sådana här saker påstås, säger Hertzberg. Vi har inte kunnat hitta några tecken på vanvård, fortsätter hon.

- Vid en av enheterna där det finns utagerande klienter så kan språkbruket ha varit sådant som inte är acceptabelt, säger Hertzberg.

Hertzberg tror att det i sin tur kan ha smittat av sig från klienterna.

- Det är inte acceptabelt, vi har nolltolerans för sådant språkbruk och det har påpekats på enheterna, säger Hertzberg.

Situationen inte akut

Regionförvaltningsverket bedömer nu att situationen på Kårkulla inte är akut, och att det därför inte krävs några besök på plats i Pargas, berättar överinspektör Terhi Tanner.

Rapporten behandlas mer ingående av regionsförvaltningsverket, som ger ett slutligt beslut i frågan efter årsskiftet.

Det var för en knapp månad sedan som Yle Åboland berättade att personer med funktionsnedsättningar utsätts för psykiskt våld och vanvård vid Kårkulla i Pargas. Det vittnade vårdare som Yle talat med.