Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargasborna får inget gratis TBE-vaccin

Från 2015
Fästing

Riksdagen röstade nej till gratis TBE-vaccin för Pargasborna.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) har ansett att risken för att insjukna i den fästingburna hjärnhinneinflammationen TBE är så stor i Pargas att staten borde bekosta vaccin.

Men regeringen skrev inte in några pengar för det i budgetförslaget, och en skild motion röstades likaså ner i dag, torsdag.

Med rösterna 160-21 röstade riksdagen på torsdagen nej till den åboländska riksdagsledamoten Stefan Wallins (SFP) budgetmotion som gällde gratis TBE-vaccin för alla Pargasbor samt för andra, som visats en längre tid på orten. Wallin hade föreslagit en miljon euro för ändamålet.

För förslaget röstade hela Svenska riksdagsgruppen, åtta ledamöter från De Gröna, tre från Vänsterförbundet och en socialdemokrat. Av riksdagsledamöterna från Egentliga Finlands valkrets röstade förutom Wallin också Ville Niinistö, Annika Lapinitie och Ilkka Kantola för förslaget.

Wallin motiverade förslaget med att Institutet för hälsa och välfärd (THL) ansett att risken för fästingburna sjukdomar såsom TBE och borrelios är så hög i Pargas att det vore motiverat att finansiera vaccin med samhällsmedel.

I dag är det bara ålänningar som har rätt till gratis vaccin.