Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Handeln med konfliktmineraler het potatis i EU

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Guldgruva i Zimbabwe
Bildtext Guldgruva i Zimbabwe
Bild: EPA

EU kommer sannolikt att i år bestämma hur handeln med så kallade konfliktmineraler ska regleras. Frågan är om det ska vara frivilligt eller inte för företag inom EU att kontrollera mineralernas ursprung.

Konfliktmineraler är naturresurser som kommer från konfliktområden och ofta säljs för att finansiera krig. Mineralerna används i till exempel olika elektroniska apparater, som mobiltelefoner, bilmotorer och glödlampor.

Det är troligt att vi alla indirekt stöder konflikter säger ställföreträdande verksamhetsledare Anna Ylä-Anttila vid föreningen för etisk handel.

- Det är mycket troligt att det finns konfliktmineraler i våra mobiltelefoner och också i din bandspelare säger Anna Ylä-Anttila.

Två händer håller i en mobiltelefon
Bildtext Din mobiltelefon kan innehålla konfliktmineraler
Bild: Nina Sederlöf/YLE

De vanligaste så kallade konfliktmineralerna är tenn, tantal, volfram och guld. De utvinns i Centralafrika, Colombia och vissa asiatiska länder.

Tenn används bland annat som lödningsmaterial i alla kretskort i elektroniska apparater medan tantal används för att lagra elektricitet i konden­satorer i elektronik. Volfram används bland annat inom elektronik för att få apparater att vibrera. Och guld används i små mängder i komponenter i elektroniska apparater.

Själva utvinningen sker ofta under fruktansvärda förhållanden, bland annat i Demokratiska republiken Kongo.

- Olika paramilitära grupper kontrollerar gruvorna och gruvarbetarna arbetar i slavliknande förhållanden. Och på det sättet finansieras pågående konflikter, säger Anna Ylä-Anttila.

Guldgruva i Zimbabwe
Bildtext Gruvarbetarna arbetar i slavlika förhållanden
Bild: EPA

Konfliktmineralerna inbringar miljarder

Den globala handeln med mineralerna är värd över 120 miljarder euro per år. EU:s andel av det är 16 procent.

Mycket av mineralerna och de metaller som tillverkas av dem importeras också till Finland. Det säger biträdande avdelningschef Ilkka Saarinen vid utrikesministeriet.

- Till Finland importerar man för 20 miljoner euro varje år av de här produkterna.

Eftersom företagen inom EU nu inte behöver utreda varifrån de mineraler som de köper kommer från är det möjligt att de ovetande stöder krig och brott mot mänskliga rättigheter.

Frivilligt eller inte?

Frågan om hur handeln med konfliktmineraler ska regleras har varit på tapeten i EU under många år, men än så länge har man inte lyckats komma fram till något resultat.

EU är tudelad. Enligt EU-parlamentet borde reglerna för kontroll av mineraler vara bindande, medan EU-kommissionen vill att det hela baseras på frivillighet.

Också EU:s medlemsländer ska få säga sitt. Finland har tidigare varit för en frivillig kontroll, men inställningen har ändrat en aning säger Ilkka Saarinen.

- Kommissionens förslag baserar sig på ett frivilligt system. Och det här är i enlighet med Finlands inställning också. Men det som är viktigt är att vi har ett fungerande system och sedan spelar det inte så stor roll om det är frivilligt, som vi prioriterar, eller obligatoriskt.

Många företag har lobbat för frivillighet i rädsla för att byråkratin ska öka om reglerna blir bindande.

Men frivillighet har hittills inte fungerat säger verksamhetsledare Sonja Vartiala vid Finnwatch.

- Enligt EU-kommissionens utredningar fungerar frivillighet inte. Det är inte en tillräckligt stor morot för företagen att se till människorättsfrågorna är i skick hos underleverantörerna.

Sonja Vartiala, verksamhetsledare Finnwatcg
Bildtext Sonja Vartiala vid Finnwatch
Bild: Yle

- För tillfället nämner nio av tio företag inget om konfliktmineraler på sina webbsidor till exempel, säger ställföreträdande verksamhetsledare Anna Ylä-Anttila vid föreningen för etisk handel.

Och EU-kommissionens utredning visar att 93 procent av de EU-företag som handlar med konfliktmineraler inte alls tar upp frågan i sina årsrapporter eller linjedragningar.

Bindande regler bra för guldindustrin

Enligt Finnwatch skulle guldindustrin i Finland gagnas av bindande regler för kontroll av mineraler.

- Finland är den största guldproducenten i Europa och för de finländska guldföretagen och -gruvorna skulle det vara bra om konkurrerande länder skulle vara tvungna att utreda varifrån mineralerna kommer, säger verksamhetsledare Sonja Vartiala.

Enligt EU-parlamentets förslag för bindande regler skulle företagen inte vara tvungna att garantera att de handlar i hundra procent konfliktfria mineraler. Utan det man vill är att företagen ska jobba för att mineralerna har utvunnits på ett korrekt sätt.

På det sättet kan man förhindra att företag bara packar ihop och lämnar ett land säger biträdande avdelningschef Ilkka Saarinen vid utrikesministeriet.

- Om det är någonting som är jätte byråkratiskt och trögt så kan det hända att finska och andra ansvarsfulla företag lämnar de här krisområdena och sen kommer kanske sådana företag som inte är så ansvarsfulla och aktsamma i stället. Och det är inte i företagens egna intressen eller syftet med den kommande lagstiftningen.

USA-företag måste kontrollera ursprung

I USA finns redan en lag som ålägger alla företag som är noterade på den amerikanska börsen att undersöka förekomsten av konfliktmineraler från Centralafrika i sin leverantörskedja.

Lagen antogs år 2010 och har redan gett ett visst resultat säger ställföreträdande verksamhetsledare Anna Ylä-Anttila vid föreningen för etisk handel.

- Man har åtminstone börjat fästa uppmärksamhet vid frågan. Om det har gett resultat i Demokratiska republiken Kongo är lite oklart. Kongoleserna säger att det visst har börjat synas men att det nödvändigtvis inte ännu har gjort saker bättre. Men det är ett steg i rätt riktning och när man fäster tillräckligt stor uppmärksamhet vid problemet så måste det förr eller senare leda någon vart, säger Ylä-Anttila.

Demokratiska republiken Kongo.
Bildtext Paramilitära grupper kontrollerar gruvor i Demokratiska republiken Kongo
Bild: DAI KUROKAWA/EPA

Diskussion om artikeln